ECONOMIA
Economia 12/07/2011

El president del Consell Europeu es reuneix amb Zapatero l'endemà de la patacada als mercats

Europa no aconsegueix frenar els moviments especulatius sobre l'euro. La crisi grega ha disparat la prima del risc i ha fet caure la borsa a Espanya i Itàlia. Van Rompuy s'entrevista amb el president espanyol a la Moncloa

Efe
2 min

MadridEl president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, es reuneix avui a Madrid amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per analitzar les noves amenaces que planen sobre el deute espanyol. La prima de risc va polvoritzar ahir el seu màxim històric en assolir els 335 punts bàsics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president del Consell Europeu analitzarà amb Zapatero la situació financera a la UE, després que Espanya i Itàlia s'estiguin veient afectades pels dubtes sobre el segon paquet d'ajuda a Grècia.

La prima de risc del deute espanyol a deu anys, que és el sobrecost que els inversors exigeixen per comprar aquests títols en comptes dels alemanys, va tancar ahir, dilluns, en els 335 punts bàsics, el màxim des de la creació de l'euro el 1999.

Van Rompuy i Zapatero compareixeran davant els mitjans al final de la reunió al Palau de la Moncloa.

La visita de Van Rompuy estava programada des de fa setmanes i forma part de la seva ronda de viatges pels països membres de la UE, encara que coincideix amb l'agreujament de la crisi del deute.

El president del Consell Europeu va convocar ahir a Brussel·les els màxims responsables de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i de l'Eurogrup.

En aquesta reunió, els ministres de l'euro es van mostrar disposats a millorar la flexibilitat i abast del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF, en anglès) per assistir països amb problemes de finançament, i també a augmentar els terminis de devolució i abaixar els interessos aplicables als préstecs dels països rescatats (Portugal, Irlanda i Grècia).

Tot i això, els ministres d'Economia de l'eurozona i el BCE no van aconseguir acostar posicions sobre el segon rescat per a Grècia i, en particular, sobre la contribució de la banca privada, i van ajornar l'acord fins al setembre, cosa que pot agreujar les turbulències als mercats.

El govern espanyol defensa que els problemes de deute dels països perifèrics de l'eurozona estan vinculats a la incertesa sobre la participació del sector privat en la reestructuració del deute grec.

Zapatero ha reiterat en els últims dies que les reformes posades en marxa en els últims mesos són un aval suficient perquè Espanya no es vegi arrossegada pels problemes de Grècia i Portugal.

En la seva última visita a Madrid el passat mes de desembre, Van Rompuy va lloar el "coratge" i la "valentia" de Zapatero amb les reformes i li va dir: "Has agafat el toro per les banyes".



stats