Economia 19/06/2012

Brussel·les diu a Rajoy que el rescat directe a la banca ara mateix no és possible

"No és una cosa que pugui imaginar a curt termini", diu la Comissió Europea. Alemanya s'hi oposa frontalment

Efe
2 min
Rajoy amb altres líders europeus, aquest dimarts a la cimera del G-20 / EFE

Brussel·lesLa Comissió Europea i l'Eurogrup han advertit el president espanyol, Mariano Rajoy, que la fórmula de rescat bancari que proposa, una intervenció directa dels fons europeus als bancs sense passar per l'Estat, ara mateix no és possible. Després d'aplaudir la intervenció de l'Eurogrup i de dir que estava "satisfet", i enmig d'una prima de risc a l'alça, Rajoy ha rectificat i ha criticat aquesta nit passada el rescat bancari perquè, segons admet ara, generarà més deute per a l'Estat. "És tremandament nociu", ha dit des de la cimera del G-20 a Mèxic. La intervenció directa als bancs que reclama Espanya de moment no es preveu als tractats comunitaris i els estatuts dels fons de rescat europeu ho rebutgen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ahir el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va assegurar que està a favor d'un sistema que eviti "qualsevol contaminació entre deute financer i deute sobirà". A curt termini, però, no hi ha marge de maniobra. La mesura compta, a més, amb el rebuig frontal de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

"No és una cosa que pugui imaginar a curt termini", ha indicat en la roda de premsa diària de la CE el portaveu d'Assumptes Econòmics, Amadeu Altafaj.

Altafaj ha recordat que aquesta discussió ja va tenir lloc recentment a Brussel·les i que la CE es va mostrar a favor de permetre certa flexibilitat, però ha afegit que mai es va arribar a un acord.

La recapitalització directa d'entitats no està prevista en el tractat actual del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede). Altafaj ha admès que l'article 19 d'aquest tractat permet al Consell de Governadors del Mede "revisar la llista d'instruments d'assistència financera", i també "decidir la introducció de canvis".

Fonts europees han assegurat avui que "hi ha molts països membres amb una forta preferència" que s'utilitzi el Mede, que tindria preferència de cobrament enfront d'altres inversors. "Sigui quin sigui el mecanisme que es triï, es farà amb una condicionalitat estricta per al sector bancari", tant en un nivell d'entitats individuals, com per tot el sector, han assenyalat. Aquestes fonts han reiterat que, ara per ara i amb les normes vigents, la recapitalització directa de la banca "no és possible".

L'ajuda de fins a 100.000 milions d'euros a la banca espanyola per part de l'eurozona serà un dels principals temes de l'Eurogrup que se celebrarà dijous a Luxemburg. L'Eurogrup espera que el govern espanyol presenti la sol·licitud "tècnica" per al préstec, però segons fonts europees les converses se centraran dijous en recomanacions polítiques per a l'estructura del programa i els condicionants del memoràndum d'entesa.

En qualsevol cas, segons aquestes fonts europees, el "ferm" enfocament del govern espanyol per resoldre els problemes de la seva banca, especialment de les caixes d'estalvi, "és el correcte" ja que és necessari una "absoluta claredat sobre l'estat dels balanços individuals ", encara que això requerirà" bastant temps ".

La segona auditoria sobre la banca espanyola no es coneixerà fins al setembre, però serà la "base" per a la recapitalització, han indicat les fonts, que han recalcat que aquest retard no suposa un problema si serveix per tenir una imatge més exhaustiva dels problemes.

stats