Economia 22/10/2019

Davallada de les exportacions a l'agost

Després del repunt del juliol, les vendes a l'exterior cauen un 4,7% a Catalunya

Paula Clemente
2 min
FÀBRIQUES QUE FUNCIONEN 
 Una de les fàbriques de la petroquímica de Tarragona, on hi ha Repsol, Bayer, Ercros i altres grups multinacionals.

BarcelonaLes exportacions a Catalunya van caure un 4,7% a l'agost, en comparació amb el mateix mes del 2018, segons ha informat el ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme aquest dimarts. Concretament, les vendes a l'exterior es van situar en uns 4.800 milions d'euros, xifra que representa un 24,6% del total de l'Estat i que col·loca el territori al capdavant de la llista dels que més exporten.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'indicador porta ballant des del maig, quan les exportacions van marcar un repunt sorpresa després de diversos mesos d'alentiment. Al juny la xifra comparada amb el mateix mes de l'any anterior tornava a caure, i al juliol, a recuperar-se. La caiguda del 4,7% registrada a l'agost quadra amb l'escenari canviant dels últims mesos. Tot i això, les dades respecte al que portem d'any assenyalen que les vendes catalanes a l'exterior creixen un 2,1% interanual. Les comunitats espanyoles que més destaquen, en aquest sentit, són l'Aragó, Astúries i Navarra, les exportacions de les quals creixen un 16%, un 14% i un 9% des del mes de gener.

A nivell global, les exportacions espanyoles van arribar als gairebé 19.500 milions d'euros a l'agost (un 6,2% menys que en el mateix mes de l'any anterior) i als 192.000 milions d'euros si es té en compte l'activitat des del mes de gener, un 1,1% més que en el mateix període del 2018.

El que més exporta Catalunya són productes químics

Les vendes catalanes a l'exterior corresponen principalment a productes químics (aproximadament un 28% del total), alimentació, begudes i tabac (un 18% del conjunt) i béns d'equip (un 17,6%). En el cas dels dos primers sectors les exportacions, de fet, creixen respecte al 2018, mentre que les vendes de béns d'equip van caure un 3% interanual. En el cas d'Espanya, els sectors amb més pes en les exportacions són els mateixos però en diferent ordre: primer els béns d'equip, seguits de l'alimentació, les begudes i el tabac i, en tercer lloc, els productes químics. En aquest cas, només creixen les exportacions dels béns d'equip.

Les exportacions es dirigeixen, majoritàriament, a Europa (gairebé un 70% del total), sobretot a Alemanya, França, Itàlia i Portugal. La resta de les vendes a l'exterior es fan a destinacions extracomunitàries: per exemple, un 5% als Estats Units; un 6% a l'Amèrica Llatina i gairebé un 3% a la Xina.

stats