Economia 26/06/2012

El govern espanyol ha dectectat més de 600 empreses fictícies a Catalunya el primer semestre

La delegada del govern espanyol visita la seu de la Direcció Territorial de la Inspecció de Treball per recaptar informació sobre les empreses fraudulentes

Acn
2 min

BarcelonaEl govern espanyol ha detectat 629 empreses fictícies a Catalunya el primer semestre de 2012 i ha proposat l'anul·lació de 9.390 altes fraudulentes de treballadors a la Seguretat Social. L'executiu està recaptant informació sobre les empreses fictícies amb l'objectiu de vetllar així pels drets dels treballadors i evitar que les empreses que compleixen amb les seves obligacions es vegin afectades per la competències deslleial de les empreses defraudadores.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La delegada del govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna; el subdelegat del govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, i el secretari general de la delegació, Simón pérez, han recaptat les dades en el transcurs de la visita que han realitzat a la seu de la Direcció Territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social a Catalunya. En el primer semestre del 2012 s'han aixecat 629 actes d'infracció per import d'1,4 milions d'euros i s'ha proposat l'anul·lació de 9.390 altes fraudulentes de treballadors a la Seguretat Social.

Així mateix, a conseqüència de l'actuació inspectora s'han obtingut més de 4,8 milions d'euros per la devolució de prestacions de desocupació cobrades de forma fraudulenta.

Durant la reunió mantinguda amb la Directora Territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, Rosa Santos, a la qual han assistit diferents responsables de la Inspecció, s'ha fet balanç de la gran quantitat d'actuacions inspectores, un total de 3.207, realitzades el primer semestre de l'any.

A Catalunya s'han creat equips especialitzats per lluitar contra l'ocupació irregular i contra les empreses fictícies que tenen com a finalitat defraudar la Seguretat Social. Aquests equips actuen conjunta i coordinadament amb la policia espanyola, la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals.

Els cossos policials, a més de realitzar l'actuació investigadora prèvia, ajuden l'equip d'inspectors a efectuar els controls de lluita contra el frau, fet que permet intensificar les actuacions inspectores en aquells sectors i llocs on els índexs d'ocupació irregular són més elevats.

Un miler d'empreses fictícies a Barcelona des del 2008

Des de l'any 2008 la Seguretat Social ha detectat unes 1.000 empreses fictícies a la demarcació de Barcelona, amb uns 10.000 treballadors en total. Es tracta d'empreses que no tenen activitat real o que no paguen les quotes de la Seguretat Social, abans de desaparèixer. Des del setembre passat s'han detectat 211 empreses similars amb uns 4.000 treballadors.

El pla aprovat pel govern espanyol contra el frau ha comportat l'augment del nombre d'inspectors i subinspectors de treball, també pel que fa a la contractació d'immigrants irregulars. També ha augmentat l'import de les multes i aquest tipus de delicte prescriurà als deu anys i no als cinc com passava fins ara.

El frau més habitual és el d'empreses constructores o de missatgeria que periòdicament canvien de nom i d'ubicació per burlar les inspeccions. Amb molt poca infraestructura i amb domicili social en un despatx professional, comencen a pagar les quotes de la Seguretat Social, però al cap d'uns mesos ho deixen de fer. Quan estan a punt d'arribar al límit penal de 120.000 euros defraudats, tanquen l'empresa, deixen de pagar als proveïdors i fins i tot als treballadors, i desapareixen, cosa que dificulta molt la labor inspectora. El frau pot arribar, sumant fins a dotze empreses, els 5 milions d'euros.

stats