El dèficit català frega l’objectiu de tot l’any

La Generalitat va gastar 798 milions d’euros més dels que va ingressar entre el gener i el març, de manera que el dèficit es va situar en el 0,34% del PIB i frega el 0,4% de límit anual fixat pel ministeri d’Hisenda. El dèficit registrat en el primer trimestre és gairebé el doble del que s’havia registrat en el mateix període de l’any anterior (404 milions d’euros, un 0,18% del PIB).

Segons les dades publicades ahir pel ministeri d’Hisenda, ja hi ha una comunitat que supera l’objectiu de dèficit per a l’any 2018, Castella-la Manxa (0,45%). Mentrestant, el conjunt de les administracions de l’estat espanyol van registrar un dèficit del 0,38% fins al març, davant del 0,5% del mateix període del 2017. L’objectiu per a tot l’any imposat per la Comissió Europea és del 2,2%.

Fonts del departament d’Economia van explicar que l’augment del dèficit públic es deu al fet que el ritme de l’execució de la despesa és superior al del 2017, malgrat que l’administració opera amb els pressupostos de l’any passat prorrogats. Les mateixes fonts van indicar que l’any passat el ritme d’execució pressupostària va ser “inusualment baix” i que ara s’ha normalitzat.