FINANCES PÚBLIQUES
Economia 30/05/2012

El dèficit de l'Estat ja arriba al 70% de l'objectiu anual

J.f.
2 min

MADRID.En només quatre mesos el dèficit de l'Estat se situa en el 2,39% del PIB, una xifra que representa gairebé el 70% de l'objectiu del 3,5% fixat per a tot l'any. Malgrat les retallades aprovades pel govern espanyol, els números vermells continuen creixent -al març era de l'1,85%-, sobretot pel que fa a la despesa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i la magnitud de les xifres, la secretària d'estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás, va insistir ahir que l'executiu complirà l'objectiu de dèficit públic d'aquest any -que és del 5,3% per al conjunt d'Espanya- i va treure ferro a la desviació. Com ja va fer al març, Fernández Currás va voler destacar l'evolució del dèficit en termes homogenis, que se situa en l'1,43% del PIB, uns 1.000 milions menys que a l'abril de l'any passat. Aquest dèficit no té en compte els avenços en l'execució d'algunes despeses per a transferències a les administracions territorials (per exemple, 5.000 milions a les comunitats autònomes) o les devolucions impositives.

Caiguda de la recaptació fiscal

L'Estat va gastar fins al mes d'abril 25.462 milions més dels que va ingressar. Les despeses van ser de 55.426 milions, enfront d'uns ingressos de 29.964 milions.

El que més crida l'atenció és que tot i els ajustos i la pujada d'impostos, augmenti la despesa -prop d'un 15%- i caigui la recaptació fiscal. Els ingressos impositius fins a l'abril van disminuir un 3%, però menys que al març (-5,6%). El motiu són els primers efectes de les pujades de l'IRPF i els impostos de societats i sobre el tabac. Tot i així, sembla difícil de complir l'augment del 4,3% dels ingressos que preveuen els pressupostos de l'Estat. Només va pujar la recaptació de l'impost de societats (+2,6%), fins als 3.730 milions. La de l'IVA va disminuir un 8,2%, fins als 20.969 milions, fruit de l'atonia del consum; i la de l'IRPF un 0,2%, fins als 27.989 milions.

D'altra banda, la Seguretat Social va tenir un superàvit de 7.500 milions, però va ser gràcies a les transferències avançades per l'Estat.

stats