Publicitat
Publicitat

FINANCES PÚBLIQUES

El desequilibri entre ingressos i despesa és superior al fixat per al conjunt de l'any

El dèficit de l'Estat se situa al 4,62% al juliol

L'Estat ha assolit un dèficit del 4,62% durant els set primers mesos de l'any, de manera que supera el límit del 4,5% fixat per a tot l'any, per culpa en part de la liquidació del finançament de les comunitats.

El dèficit de l'Estat es va incrementar un 25,8% en els set primers mesos de l'any, fins a arribar als 48.517 milions d'euros, el 4,62% del producte interior brut (PIB), per culpa en part de la liquidació del sistema de finançament de les comunitats autònomes del 2010.

Aquest dèficit, conseqüència d'uns ingressos de 52.177 milions i unes despeses de 100.694 milions, és superior al de l'objectiu de l'Estat del 4,5% per al conjunt de l'any.

En qualsevol cas, la secretària d'estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás, va subratllar ahir que aquestes dades permeten garantir que s'està complint el camí de convergència dictada per Brussel·les (que fixa l'objectiu de dèficit per a aquest any en el 6,3%).

Així mateix, va destacar que la liquidació del finançament de les comunitats autònomes va suposar per a l'Estat una despesa de 9.130 milions, 0,9 punts del PIB, perquè hi va haver més transferències.

La liquidació, segons Currás, produeix una "distorsió" en la composició dels ingressos impositius i no impositius que complica la comparació amb altres exercicis. Currás va informar que mentre que els ingressos impositius de l'Estat s'han reduït com a conseqüència d'aquesta liquidació en 25.089 milions d'euros, els ingressos no impositius s'han incrementat en 25.816 milions.

Això és conseqüència del fet que els lliuraments a compte a les comunitats autònomes es van calcular amb menys percentatges de participació en l'IRPF, IVA i impostos especials. La secretària d'estat també va remarcar que l'impacte dels ingressos que preveuen les mesures de consolidació fiscal s'ha d'observar en l'últim trimestre.

Els ingressos no financers fins al juliol van pujar a 133.810 milions, un 28,1% més, abans de descomptar la participació de les comunitats en l'IRPF, IVA i impostos especials.

Els ingressos per impostos directes i cotitzacions socials van arribar als 53.447 milions d'euros, un 5,3% més que fa un any. La recaptació per IRPF va arribar a 45.007 milions d'euros, un 2,3% més, mentre que per l'impost de societats es van obtenir 5.895 milions, un 23,8% més.

Pujada de l'IVA

Respecte a l'IVA, Currás va indicar que 500 milions d'euros es deuen a actes d'inspecció. Els ingressos per IVA van caure un 9,2% fins als 30.067 milions, una recaptació que Hisenda creu que millorarà en els últims mesos per la pujada de tipus.

Per impostos especials es van ingressar 10.451 milions, un 5,9% menys, per la caiguda del 7,2% en l'impost sobre les tasques relacionades amb el tabac, un percentatge en descens marcat per la concentració a l'abril per evitar la pujada posterior del tabac. Així mateix, els pagaments no financers van arribar als 99.156 milions, un 20,9% més que en els set primers mesos del 2011.

A més, el pagament per transferències corrents -dirigides sobretot a comunitats autònomes i Seguretat Social- es va incrementar un 25,9%, fins als 57.173 milions. La Seguretat Social va tenir un superàvit de 2.375,15 milions d'euros fins al juliol.

Més continguts de