Economia 29/05/2012

El dèficit de l'Estat a l'abril ja és del 2,39%, un 70% de l'objectiu fixat

L'executiu espanyol diu que no preveu augmentar l'IVA aquest any malgrat que ha caigut un 8,2%

Acn
4 min

BarcelonaLa secretària d'Estat de Pressupostos i Despesa, Marta Fernández Currás, ha presentat aquest dimarts els resultats d'execució pressupostària del mes d'abril, que situa el dèficit al 2,39% (1,43% si no es tenen en compte devolucions d'impostos i transferències a les comunitats). L'objectiu de l'administració central per al conjunt del 2012 és del 3,5%. S'ha arribat, per tant, al 70% de l'objectiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, Fernández Currás ha assegurat que el dèficit se situa dins les previsions i que suposa una reducció en termes homogenis de 1.000 milions d'euros. Els ingressos per impostos indirectes cauen un 6,5%. L'executiu espanyol assegura que no està en el seu calendari immediat un augment de l'IVA, malgrat que ha registrat una caiguda del 8,2%.

En total, l'Estat va registrar fins a l'abril un dèficit de 25.462 milions d'euros en termes de comptabilitat nacional, fet que equival al 2,39% del PIB que es transforma en un 1,43% si no es tenen en compte les transferències. Aquest 1,43% implica una rebaixa respecte a la xifra de l'any passat, que es va situar a l'1,51% a l'abril.

Si es fa una comparació homogènia el dèficit d'aquest any seria inferior al de l'any passat en prop de 1.000 milions d'euros. Amb tot, la secretària d'Estat ha admès que el seu executiu esperava que l'evolució del dèficit fos "millor" perquè la previsió de dèficit és significativament més baixa que la de l'any passat.

Ho atribueix a les transferències i avançaments

Fernández Currás ha assegurat que abril és un mes significatiu pel que fa al dèficit perquè es paguen les retencions de l'IVA corresponent a les pimes i les devolucions d'impostos. Segons la secretària d'Estat, part d'aquesta xifra és fruit del fet que "totes les administracions públiques estan rebent recursos superiors als que els pertocaria de manera normal" perquè s'han fet avançaments a favor dels territoris i ajuntaments per valor de 8.300 milions (5.176 per a les comunitats autònomes i la resta per als ajuntaments). Se sumen a les "devolucions d'impostos per sobre del que seria una campanya normal" per import de 1.100 milions.

Segons el govern espanyol, tot plegat és fruit de l'aposta de l'executiu per "prioritzar l'atenció a les necessitats tant de les administracions territorials com de les empreses i els ciutadans", als què ha "aportat liquiditat" mitjançant l'avançament de transferències a les comunitats i una campanya d'avançament en la devolució d'impostos. "Aquest factor explicaria per sí mateix la incidència en el dèficit de l'Estat fins a l'abril, que s'anirà diluent al llarg dels pròxims mesos", apunta.

Fernández Currás ha assegurat que malgrat que ja s'ha assolit aquest 2,39% a l'abril (1,43 si no es tenen en compte transferències i devolucions), l'executiu espanyol manté l'objectiu de dèficit del 3,5% al 2012 per a l'administració de l'Estat i del 5,3% per al conjunt de les administracions públiques.

Baixen els ingressos per impostos indirectes

Segons el govern espanyol, els ingressos no financers de l'Estat abans de descomptar la participació d'altres administracions van assolir a l'abril els 69.150 milions d'euros, l'1,3% més que en el mateix període de l'any anterior, fet que suposa una millora de l'evolució fins al març de 0,8 punts. Les dades facilitades apunten també que en els quatre primers anys els ingressos impositius han frenat la seva disminució fins a un 3%, fet que suposa una millora de 2,6% punts davant a l'evolució registrada al març, quant queien el 5,6%. A més, la recaptació per impostos directes augmenta un 0,2% i es converteix en la primera taxa positiva en el que va d'any.

Per contra, els ingressos per impostos indirectes cauen en 6,5% malgrat que suavitzen el 7,4% de caiguda que es registrava al març. La recaptació per IRPF va assolir els 27.989 milions d'euros, el 0,2% menys que fa un any com a conseqüència de la pitjor evolució de les rendes del treball. Pel que fa a l'Impost de Societats, la recaptació s'ha elevat en un 2,6% fins als 3.730 milions d'euros. La recaptació de l'IVA se situa en 20.969 milions d'euros, fet que suposa una reducció del 8,2%. Pel que fa als impostos especials van assolir fins al març els 6.093 milions d'euros, fet que suposa un descens del 0,4% en la taxa interanual

Creixen els pagaments

Pel que fa als pagaments no financers, al primer trimestre han ascendit a 54.931 milions d'euros, fet que suposa un increment del 10,3% respecte al mateix període del 2011 "com a conseqüència dels majors pagaments per interessos del deute i de l'avançament de transferències a altres administracions. Els pagaments de personal s'¡eleven un 0,1% a causa de l'increment del 2,2% de les pensions de classes passives per l'increment fixat pel govern espanyol de l'1% al 2012.

Per contra, les despeses corrents en béns i serveis disminueixen un 32,9% com a conseqüència de la cancel·lació d'obligacions pendents de pagament d'exercicis anteriors que es va fer al 2011. Les despeses financeres es van elevar a 11.381 milions d'euros, el 31,5% més que a l'exercici anterior. Segons el govern espanyol en aquesta última dada cal tenir en compte que l'evolució d'aquests pagaments està condicionada pel calendari de venciments. A més, els pagaments destinats a finançar inversions reals disminueixen un 34,3% fins als 1.628 milions.

Currás ha assegurat que ara per ara "no està al calendari del govern augmentar l'IVA" i ha apuntat que el mateix comportament de l'impost, que ha caigut un 8,2% "justifica" que no hi hagi un augment per no castigar encara més el consum.

stats