RETRIBUCIONS
Economia 12/07/2012

El sou dels consells d'empreses de l'Íbex va pujar un 5% el 2011

Vicenç Moliné
2 min

BARCELONA.Els mals resultats de la majoria d'empreses de l'Íbex l'any 2011 no van ser un obstacle perquè els seus consells incrementessin un 5% de mitjana els seus sous respecte a l'any anterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les conclusions de l' Informe Anual de Gobierno Corporativo, elaborat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), han permès conèixer detalls dels sous dels alts directius de les empreses de l'Íbex 35, així com altres aspectes del seu govern corporatiu.

Segons l'informe, el sou mitjà dels consellers de les empreses de l'Íbex es va situar en els 522.000 euros anuals. Al seu torn, els alts directius també van veure incrementada la seva remuneració en un 3,1% i van arribar a una mitjana de 777.000 euros anuals.

Lluny d'aquesta mitjana, l'empresa que més destina a pagar als seus directius és el Banco Santander, que dedica més de 81 milions d'euros a aquesta partida. Al marge de la direcció els seus consellers, 19 en total, cobren gairebé 2,2 milions d'euros cadascun.

D'altra banda, l'empresa que menys paga als seus consellers és Red Eléctrica de España, en què tenen un sou mitjà de 230.000 euros i l'alta direcció rep, en conjunt, poc més d'un milió d'euros.

Tot i que la llei d'economia sostenible aprovada l'any passat va obligar les empreses a sotmetre a la junta d'accionistes -i, per tant, a publicar- els sous dels consells, una de les queixes dels autors de l'informe són les dificultats per comparar la informació sobre sous facilitada per les empreses, que moltes vegades és parcial o no detalla els sous individuals.

Poca presència de dones

L'informe, que segueix el criteri del codi unificat de bon govern elaborat per la CNMV, també crida l'atenció sobre la poca presència de dones en els òrgans d'administració de les empreses de l'Íbex.

Tot i que només hi ha tres empreses sense dones en el seu consell d'administració (Endesa, Gas Natural i Técnicas Reunidas), les conselleres només representen un 12% dels consells, i la immensa majoria de consells en tenen entre una i tres d'una mitjana total de 14 membres per cada consell.

stats