PRIMERES MATÈRIES
Economia 08/12/2015

El desacord de l’OPEP arrossega el petroli a mínims de fa set anys

J.m.
2 min
El preu del barril Brendt acumula una caiguda del 40% en els últims 12 mesos.

BarcelonaDivendres passat els principals països exportadors de petroli del món no van aconseguir marcar-se un nou sostre per a la producció dels pròxims sis mesos. La conseqüència immediata d’aquest desacord va ser que ahir el preu del barril Brendt va tornar a tocar mínims de pràcticament fa set anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, el preu del barril Brent, el petroli de referència per a Europa, es va quedar als 41,20 dòlars, per sota dels 43,26 de l’inici de la jornada i encara més lluny dels 44,82 dòlars a què havia arribat a cotitzar divendres passat. Si tenim en compte el preu que havia arribat a marcar ara fa un any, el cru acumula una caiguda del 40%. A més, només des del gener la caiguda és del 28%. D’altra banda, en el cas del barril de Texas, ahir va caure des dels 40,10 dòlars fins als 37,88 dòlars, quan divendres en valia 42.

D’aquesta manera, es manté la tendència a la baixa que interessa als països més rics membres de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), com l’Aràbia Saudita, que volen mantenir els preus sota mínims per escanyar-ne d’altres com els Estats Units, que extreuen el cru amb mètodes costosos com el fracking i que han aconseguit elevar la producció fins a pràcticament autoabastir-se. En canvi, un petroli a preus més elevats interessa a països productors més pobres, com Veneçuela, que la setmana passada ja van alertar de la necessitat de retallar la producció almenys 1.500 milions de barrils diaris.

La falta de consens entre els 12 països de l’OPEP ja ve de reunions anteriors a l’última celebrada a Viena. Tant a les trobades del novembre com a la del juny, l’Aràbia Saudita va aconseguir pressionar per mantenir la producció elevada, aproximadament un 20% més que l’any anterior, sense que la demanda hagi crescut al mateix nivell, cosa que ha fet caure els preus.

stats