Economia 15/07/2011

Els caps d'estat de l'eurozona es trobaran dijous vinent

El president del Consell Europeu ha anunciat una trobada per encarar la crisi del deute urgentment

Efe
1 min

Brusel·lesEls líders dels països de l'euro celebraran una cimera extraordinària dijous que ve per tractar de fer front al recrudescència de la crisi del deute, segons ha anunciat avui el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La nostra agenda serà l'estabilitat financera de la zona euro en el seu conjunt i el futur finançament del programa de Grècia", ha dit Van Rompuy en fer l'anunci a Twitter. El responsable europeu ha afegit que ha demanat que els ministres de Finances "avancin el treball preparatori" de la cimera.

L'anunci de Van Rompuy ha posat fi a una setmana de discussions i especulacions sobre la necessitat de celebrar una cimera recolzada per molts dels països de l'euro, però bloquejada finalment per Alemanya. La reunió s'ha gestat després que la pressió dels mercats per la crisi del deute s'estengués els passats dilluns i dimarts a Itàlia, al mateix temps que s'intensificava a Espanya.

Mentrestant, el deute sobirà de Grècia i Portugal (dos països amb programes de rescat) ha patit en l'última setmana importants retallades per part de les agències de qualificació de risc, el que ha seu torn ha generat dures crítiques de la CE i dels països comunitaris cap a aquestes entitats.

Van Rompuy va donar la cimera per gairebé segura durant la visita que va fer a Madrid el passat dimarts, i fonts comunitàries apuntaven que podria haver-se celebrat avui.

No obstant això, Alemanya va frenar la convocatòria de la reunió d'emergència, ja que el Govern de Berlín volia tant sí com no tancar prèviament algun tipus d'acord concret de poder anunciar a la cita.

stats