Economia 25/06/2012

El deute familiar es dispara a Espanya i el Regne Unit

La cimera de caps d'estat és la cita europea de la setmana. Mentrestant, el Banc de Pagaments Internacionals adverteix que el deute de les famílies a Espanya, Irlanda i el Regne Unit frega el 100% del seu PIB.

T.g.
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, assistirà dijous i divendres  a la cimera de caps d'estat de Brussel·les.

BARCELONAA la línia de crèdit que demana avui Espanya per als seus bancs cal afegir-hi el debat sobre la unió del sistema financer europeu i la creació d'un fons de 130.000 milions d'euros (l'1% del PIB de la Unió Europea) destinat a fomentar polítiques de creixement econòmic. Aquests tres elements ben segur que centraran la cimera de caps d'estat que se celebrarà dijous i divendres a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una convocatòria a la qual no podrà assistir el nou primer ministre grec, el conservador Andonis Samaràs, que ha estat operat de la vista després de patir un despreniment de retina divendres passat. L'estat de salut de Samaràs també ha provocat la suspensió del viatge que representants de la troica (Comissió Europea, BCE i FMI) havien de fer avui mateix a Atenes.

Però també hi haurà un quart component de discussió a la cimera: l'informe anual del Banc de Pagaments Internacionals (BPI), que analitza el sistema financer mundial en els últims 12 mesos. Entre les seves conclusions destaca la que certifica que l'endeutament familiar a Espanya, Irlanda i el Regne Unit ronda el 100% del producte interior brut (PIB). En altres països, com França i Itàlia, el deute de particulars també ha augmentat, però encara no arriba a aquests extrems. Segons el BPI, aquest excés del nivell d'endeutament empitjora les expectatives per sortir de la crisi.

L'organisme amb seu a Suïssa alerta sobre el pes excessiu del deute sobirà en les carteres financeres dels bancs, que han patit retirades de fons a Espanya i, en menor mesura, a Itàlia. El BPI també avisa dels problemes del sector constructor i immobiliari espanyol, que faran durar més la crisi.

Situació com la de Lehman

El BPI defensa la creació d'un sistema bancari unificat a la zona euro, com a solució a la crisi actual, que és molt similar a la que es va crear el 2008 per la intervenció de Lehman Brothers i el col·lapse posterior del sistema interbancari. Com a mínim l'entitat es mostra esperançada amb els passos que s'estan fent per unificar les normatives financeres.

I per acabar-ho d'adobar una enquesta feta pública ahir per l'institut demoscòpic Ifop-Fiducial revelava que 8 de cada 10 alemanys es mostren a favor de la sortida de Grècia de la zona euro si no redueix deute. En el cas dels francesos el percentatge arriba al 65,4%, mentre que a Espanya i a Itàlia les respostes no són tan majoritàries, amb el 51,7% i el 49,9% dels enquestats a favor, respectivament.

stats