ECONOMIA
Economia 06/01/2012

Brussel·les podrà demandar els estats que incompleixin els límits de deute

Un nou esborrany sobre el pacte fiscal dóna més poders a la Comissió Europea

Efe
2 min

BarcelonaLa Comissió Europea rebrà més poders per portar davant el Tribunal de Justícia de la UE els estats que incompleixin els objectius de dèficit i deute comunitari, segons una proposta inclosa en l'esborrany revisat sobre el pacte fiscal, el nou tractat que tots els estats, tret del Regne Unit, estan negociant per evitar una altra crisi del deute.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els països membres, el Consell, la Comissió Europea i un grup d'eurodiputats han reprès aquest divendres les tasques per confeccionar el text. En l'última cimera de desembre els estats es van comprometre a tenir el document a punt a finals de gener i signat al març.

D'acord amb l'última versió de l'esborrany, "la Comissió Europea pot, en nom de les parts contractants", iniciar una acció legal davant del Tribunal de Justícia de la UE si els països signants incompleixen l'anomenada "regla d'or" o principi d'equilibri pressupostari, segons han indicat fonts coneixedores del text revisat.

Això implica més poders per a l'executiu comunitari, atès que en el primer esborrany del pacte fiscal només es donava aquesta potestat als països signants del tractat.

L'article 8 assenyalava que "qualsevol part contractual que consideri que una altra part contractual ha incomplert l'article 3 (2) pot portar l'assumpte davant del Tribunal de Justícia de la UE".

L'esmentat article es refereix a la "regla d'or" o fre de deute, que els països signants es comprometen a incorporar en les seves constitucions o legislacions equivalents.

El dèficit estructural (sense incloure les despeses i ingressos de caràcter cíclic) no ha d'excedir el 0,5% del PIB l'any, i en l'article 3 (2) consta, a més, l'obligació que els països estableixin un mecanisme de correcció automàtic que s'activarà en cas de desviacions significatives.

Un altre canvi proposat en el text revisat es refereix al nombre de països de l'eurozona que han de tenir ratificat el tractat perquè pugui entrar en vigor.

En la primera versió de l'esborrany el tractat entraria en vigor quan 9 països de l'euro l'hagin ratificat. En el text revisat, el nombre de ratificacions necessàries puja a 15.

El tercer canvi introduït en el text és una proposta per incloure, en un termini de cinc anys, el pacte fiscal en els tractats de la UE, cosa que vol dir que el Regne Unit, que es va excloure del pacte, hauria de donar el seu vistiplau.

Precisament la negativa de Londres a participar en el pacte ha impedit als altres països membres avançar en una modificació dels tractats, i els ha obligat a procedir amb un tractat intergovernamental o internacional.

stats