Economia 21/05/2015

La diferència entre rics i pobres mai havia estat tan gran segons l'OCDE

Entre el 2007 i el 2012 els ingressos de les famílies espanyoles van caure un 3,5% cada any

Júlia Manresa
2 min
ocde_desigualtat

BarcelonaLa crisi ha eixamplat com mai s'havia vist abans la diferència entre rics i pobres a la majoria dels països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). El 10% de població més rica dels països integrants d'aquesta organització guanyen gairebé deu vegades més que el 10% més pobre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l'informe 'Per què menys desigualtat ens beneficia a tots?, l'OCDE detalla com la riquesa s'ha concentrat progressivament en mans d'uns quants. L'any 2012, el 40% de la població tenia el 3% del total de les riqueses en els països de l'OCDE. Per contra, el 10% de la població controlava la meitat de la riquesa mundial. Entre els més rics, a més, l'1% més afortunat aglutinava el 18% de la riquesa.

"Hem arribat al nivell més alt, la desigualtat als països de l'OCDE registra el seu màxim des que vam començar a calcular-la fa 30 anys", ha afirmat Angel Gurría, secretari general de l'organització, des de París, on s'ha fet la presentació juntament amb Marianne Thyssen, comissària europea d'Ocupació.

"No posant solució a la creixent desigualtat, els governs retallen el teixit social dels seus països i perjudiquen el seu creixement econòmic a llarg termini", ha detallat.

A quina porció del pastís et trobes?

Seguint la metodologia de l'estudi, l'OCDE ha desenvolupat un interactiu que permet calcular a quin d'aquests grups de població distribuïts per la riquesa ens trobem. L'eina ho calcula tenint en compte els ingressos familiars, el país de residència i el nombre de persones a càrrec.

Més vulnerables, més afectats

Els països que més s'han vist afectats per la crisi són els que han vist incrementar més els seus nivells de desigualtat interna. Per exemple, Espanya va veure com els ingressos de les seves famílies queien un 3,5% anual del 2007 al 2012, el període que recull l'estudi. Irlanda va patir una caiguda semblant i Grècia els va duplicar, fins al 8% anual.

A més, aquesta caiguda d'ingressos encara va ser més accentuada a les llars més desafavorides, que van perdre un 13% d'ingressos cada any. D'altra banda, el 10% més ric només va perdre un 1,5% dels seus guanys cada any.

Millorar les condicions laborals

D'altra banda, l'informe subratlla la necessitat de posar fil a l'agulla quant a condicions laborals. L'estudi fa referència al creixent nombre de persones que treballen a mitja jornada, amb contractes temporals o com a autònoms com les principals causes de l'augment de la desigualtat. Entre el 1995 i el 2013, més del 50% del total de llocs de treball que es van generar als països de l'OCDE corresponen a aquests tipus de feines.

L'altre grup més perjudicat són els joves; són la meitat dels treballadors temporals i tenen menys possibilitats de convertir una feina temporal en una d'estable.

Per solucionar-ho, l'OCDE proposa promoure la igualtat de gènere en el mercat laboral, millorar l'accés a llocs de feina de més qualitat i invertir en educació i recerca. D'altra banda, també fa referència a la redistribució de la riquesa a través dels impostos, que segons l'OCDE s'ha debilitat en els últims anys. Per últim, també fa referència a la necessitat que els més rics, però també les multinacionals, paguin els impostos que els corresponen tenint en compte el seu nivell de riquesa.

stats