Economia 08/01/2011

La desconfiança cap a Espanya eleva la prima de risc i la borsa cau l'1,46%

A la primera setmana de l'any la borsa va perdre el 3,03%

Efe
2 min

MadridLa desconfiança dels mercats a invertir a Espanya ha fet pujar novament la prima de risc o diferència entre la rendibilitat dels bons nacionals a deu anys i els alemanys al mateix termini, mentre la Borsa s'ha deixat a la sessió el 1,46%, i a la primera setmana de l'any va perdre el 3,03%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La incertesa sobre la capacitat dels països perifèrics de la Unió Europea per fer front als compromisos amb els seus creditors ha fet que els inversors seguissin venent bons espanyols, una decisió amb la qual la rendibilitat del bo a deu anys s'ha elevat fins al 5,566% al tancament de la sessió.

Comparat amb el 2,874% del deute alemany al mateix termini, s'ha deixat el diferencial en 269 punts bàsics, el seu màxim diari que li torna a nivells de finals de novembre. Si bé, encara està lluny dels 300 que va arribar a fregar en aquell mes.

El major interès exigeixen els mercats en aquest moment per seguir tenint deute espanyol a les seves mans fa que la pressió sobre el Tresor creixi i previsiblement les seves properes emissions s'encareixin, ja que els experts consultats per Efe coincideixen que la rendibilitat oferta haurà de pujar per garantir l'èxit de les subhastes.

En aquest sentit, la setmana que ve serà clau per als mercats de deute, no només per al Tresor espanyol, que intentarà posar bons a cinc anys dijous que ve, sinó per al portuguès que un dia abans apel·larà als inversors per subhastar entre 750 i 1.250 milions en obligacions a 3 i 10 anys.

La Borsa espanyola, per la seva banda, ha retrocedit el 3,03% en el conjunt de la setmana i ha tancat el divendres per sota del nivell de 9.600 punts, afectada per la situació del mercat de deute i la caiguda de la majoria de parquets europeus, encara que aquests van retrocedir en menor mesura.

En qualsevol cas, els analistes han advertit que "podia haver estat pitjor" ja que al final de la sessió la caiguda borsària es va contenir després que els inversors s'animessin a comprar deute després de conèixer unes dades d'ocupació als Estats Units pitjors del previst, que animen a buscar inversions segures.

També ha contribuït l'anunci de Portugal que el seu PIB va créixer el 1,4% el 2010 i les declaracions del president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, que va descartar que la inflació hagi de créixer desmesuradament a la zona euro, el que s'entén que facilita el creixement econòmic de la regió.

Tot això en una setmana en què els mercats van obviar la visita del viceprimer ministre de la Xina, Li Keqiang, i l'anunci que el gegant asiàtic acudirà als mercats de finançament-en els quals es negocia el deute sobirana i corporativa-.

La raó de que els mercats "menysprear" aquest anunci, segons els experts es deu al fet que es va interpretar com una "maniobra" de l'Executiu xinès, que amb aquest tipus de missatges "no es compromet a res i només tracta de mantenir un euro fort , que beneficiï a les seves exportacions ".

Els analistes insisteixen en la seva idea que, al marge de moviments especulatius, els mercats segueixen demanant "mesures contundents i ràpides, tant a Espanya com a nivell europeu".

Un altre indicador de la desconfiança dels inversors, les assegurances d'impagament de deute o CDS espanyols, van acabar la sessió en 349.680 $ per cobrir el risc d'impagament de 10 milions de dòlars en bons espanyols a 10 anys.

stats