Els treballadors i la direcció de l'empresa escorxadora Esfosa signen la pau

La companyia atura l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació i el comitè es retirarà dels processos contra gerents i socis.

La direcció d'Escorxador Frigorífic d'Osona SA (Esfosa) a Vic i els treballadors han arribat a un acord que suposa un punt i a part en la situació de conflictivitat laboral iniciada arran de la vaga del 29 i 30 de març. El pacte implica la retirada de l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació per part de l'empresa. La direcció d'Esfosa també ha anunciat que no tirarà endavant la denúncia per vaga il·legal -que la Generalitat no veia fonamentada- i abonarà el sou retingut als set membres del comitè d'empresa sancionats arran de la convocatòria del març. Les negociacions entre les dues parts també han establert un calendari laboral consensuat i la ratificació del conveni col·lectiu del sector com a model per a la resolució de conflictes. Per la seva banda, el comitè d'empresa i diversos treballadors es comprometen a no exercir d'acusació en cap dels tres procediments penals oberts contra Esfosa.

En un d'ells, s'acusava el principal accionista de l'empresa, Josep Ramisa, d'insults racistes i coaccions a diversos treballadors i ja ha quedat arxivat. Els altres dos, en canvi, continuaran oberts si la Fiscalia no decideix el contrari. En el primer Ramisa i dos accionistes més s'enfronten a una altra acusació de coaccions i en el tercer cas, l'ex gerent de l'empresa, Lluís Savalls, va ser denunciat per presumpte delicte contra les llibertats sindicals.

El comitè considera satisfactori l'acord, ja que també ha servit per avançar en reclamacions com el plus de nocturnitat o el pla de seguretat i salut. Tot i això, el qualifica de “parcial” i la seva presidenta, Montse Castañé (COS), avança que les reclamacions no s'acaben aquí. “No abaixarem la guàrdia”, diu.

Un dels cavalls de batalla del sindicat COS a la comarca és la presència de les anomenades “cooperatives fraudulentes” en diversos escorxadors. “Contracten treballadors com si fossin socis d'una cooperativa, però no tenen cap dret i treballen en condicions miserables”, explica Castañé. “No consentirem que aquesta pràctica s'implanti a Esfosa”, afegeix.

Per la seva banda, la direcció de l'empresa considera l'acord “total i definitiu”. Esfosa és una de les càrnies de més envergadura de l'estat i sacrifica 14.000 porcs al dia, el 13,7% del total de Catalunya.

Més continguts de