La doctrina Mas-Colell arrela entre l’empresariat sobiranista

El món econòmic sobiranista, com tothom, es pregunta quin és el camí que cal seguir. El consens: la declaració unilateral d’independència (DUI) encara no. “Si no hem pogut organitzar un referèndum sense evitar que ens el rebentessin en alguns llocs, com pots garantir el control del territori, per exemple?”, es pregunta una persona. L’article que l’exconseller Andreu Mas-Colell va publicar dilluns a l’ARA va córrer com la pólvora i ha estat la doctrina a la qual molts empresaris sobiranistes s’han acollit. “Ens apuntem a la via Mas-Colell”, explicava un empresari.

Un altre dirigent empresarial ho raona així: “Què pots fer? Una opció és no fer res, però molta gent no ho entendrà, i amb raó; una altra opció és fer eleccions, però t’arrisques a patir inhabilitacions o il·legalitzacions de partits i, per tant, podrien quedar adulterades; i finalment hi ha l’opció de fer una DUI”, explica. Dins de la DUI hi ha dues opcions: una que sigui immediata i l’altra que sigui diferida. “Aquesta és la meva opció”, diu aquest empresari. El seu raonament és que “mostraràs al món que estàs sent dialogant i, per tant, pots guanyar adeptes mentre, simultàniament, guanyes temps per desenvolupar la Hisenda i poder recaptar els impostos”.

Els empresaris consultats no tenen gaire esperança en una mediació internacional, però no la descarten. I, en tot cas, creuen que per fer el salt d’una DUI abans cal cremar alguna altra etapa.

Dimarts sortirem de dubtes.

Més continguts de