Economia 31/10/2019

L'economia espanyola aguanta i creix un discret 0,4% el tercer trimestre

Entre el juliol i el setembre milloren el consum i la inversió però empitjoren les exportacions

Ara
2 min
Bon Preu s'alia amb la britànica Ocado per rellançar les seves vendes online

BarcelonaL'economia espanyola va créixer un 0,4% el tercer trimestre en comparació amb el trimestre anterior. Així doncs, l'economia avança al mateix ritme que ho feia tres mesos abans. Segons publica l'Institut Nacional d'Estadística aquest dijous, el creixement del PIB és del 2% si es compara amb ara fa un any, una xifra que torna a ser molt semblant a la del trimestre anterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organisme estadístic confirma, amb aquestes dades, que tot i avançar lleugerament es manté la frenada en sec identificada fa tres mesos, així com el fet que l'economia avança al ritme més baix en tres anys.

Entre el juliol i el setembre van millorar tant el consum com la inversió, i va empitjorar el comportament de les exportacions. En concret, la despesa en consum final va incrementar-se un 1%, nou dècimes més que el segon trimestre. En el cas del consum de les llars, hi ha un creixement de l'1% en la despesa, mentre que el segon trimestre la xifra s'havia estancat. En aquest sentit, la despesa pública també va accelerar-se un 0,9% en el tercer trimestre, cinc dècimes més que en el trimestre anterior.

Malgrat això, l'ocupació –que l'INE mesura calculant els llocs de treball coberts a temps complet– va empitjorar set dècimes el creixement interanual, fins a l'1,8%. És a dir, que s'han creat en un any 332.000 llocs de treball equivalents a jornada completa.

El consell d'economistes rebaixa la previsió de creixement

Poc després de fer-se públiques les dades de l'INE, el Consell General d'Economistes ha anunciat que rebaixa una dècima la seva previsió de creixement de l'economia espanyola per a aquest any. Així doncs, el situa en l'1,9% per al 2019 i en l'1,6% per al 2020, unes estimacions també inferiors a les del govern central (que són del 2% i de l'1,8%, respectivament).

L'observatori financer compartit avui assenyala que la desacceleració econòmica està frenant la creació d'ocupació i la caiguda de l'atur. Basant-se en això, l'entitat ha revisat, en aquest cas a l'alça, la taxa d'atur per al 2019 (d'un 13,7% a un 13,9%), però manté la del 2020 en un 13,2%.

stats