Economia 27/07/2018

L'economia dels Estats Units creix un 4,1%, el ritme més alt des del 2014

Trump treu pit pel robust creixement i assegura que el seu país és "l'enveja econòmica del món"

Núria Ferragutcasas
2 min
Donald Trump gesticulant en una compareixença pública, a Illinois

Nova YorkL'economia dels Estats Units va créixer un robust 4,1% en el segon trimestre de l'any. Això suposa el seu millor ritme en gairebé quatre anys i una gran millora respecte als primers mesos de l'any, quan el creixement va ser del 2,2%.

Aquesta dada i altres bons indicadors, com el d'ocupació o el de la confiança empresarial, demostren que l'economia nord-americana continua en molt bona forma. Alguns analistes econòmics creuen que per primera vegada des de la crisi del 2008 el producte interior brut dels Estats Units del 2018 podria arribar a ser d'un 3%.

No obstant això, també adverteixen que aquest ritme de creixement no durarà i, de fet, s'espera que l'economia nord-americà es desacceleri en la segona meitat de l'any. Això serà així pel desgast dels efectes de la gran retallada d'impostos a empreses i ciutadans que els republicans van aprovar a finals de l'any passat i l'augment dels tipus d'interès en el consum. D'altra banda, de moment pronostiquen que les tensions comercials dels Estats Units amb la Xina i la Unió Europea només suposin un lleuger llast pel creixement econòmic, tot i que això podria canviar si s'imposen més aranzels.

Trump celebra la bona marxa de l'economia

La nova xifra de creixement és una gran notícia per a Trump, que no ha perdut ni un minut per treure pit de la situació. "Els Estats Units són l'enveja econòmica del món", ha dit des dels jardins de la Casa Blanca poc després que es publiqués la nova dada econòmica.

El president nord-americà ha assegurat que el seu país torna a "ser respectat" i "a guanyar" perquè el seu govern prioritza primer el ciutadans nord-americans. I ha afegit que l'economia encara millorarà més gràcies a les seves polítiques comercials –considerats per a molts proteccionistes.

De fet, una de les causes del bon ritme de l'economia dels últims mesos és un augment de les exportacions (un 9,5%), sobretot les de soja. Els seus productors es van afanyar a enviar les seves càrregues a la Xina abans que Pequín imposés aranzels a aquest producte com a represàlia dels aranzels que Trump va posar a més de 200 productes xinesos.

stats