Economia
Economia 09/06/2012

L'FMI avança l'avaluació de la banca espanyola: cal un rescat de 40.000 milions

L'organisme estima que els bancs de l'Estat poden necessitar més de 40.000 milions d'euros en ajudes. Ha avançat l'informe que havia de presentar dilluns

Efe
1 min
La directora de l'FMI, Christine Lagarde / REUTERS

WashingtonEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha divulgat aquest dissabte a la matinada la seva avaluació inicial de les necessitats del sector financer a Espanya, on les entitats més febles necessiten incrementar les seves reserves de capital "en al voltant de 40.000 milions d'euros", segons un comunicat de l'organisme. L'avaluació de l'FMI, la publicació de la qual s'ha avançat dos dies respecte a la data esperada –tot i que Margallo ja havia avançat que es podria produir abans del previst–, explica que "el nucli del sector financer espanyol està ben gestionat i resistiria nous xocs, però encara hi ha importants vulnerabilitats en el sistema".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'examen del Fons "no ha tingut per objecte establir una xifra definitiva per a les necessitats de capital, sinó detectar deficiències crítiques en alguns segments i institucions determinades", precisa la nota. El programa d'avaluació del sector financer espanyol (PESF) arriba a la conclusió que, "si bé el nucli del sistema sembla sòlid, persisteixen vulnerabilitats en alguns segments".

"En l'escenari desfavorable, els bancs més grans estarien prou capitalitzats com per resistir nous deterioraments, mentre que diversos bancs necessitarien incrementar les reserves de capital en prop de 40.000 milions d'euros en termes agregats". Ara bé, les necessitats de capital d'aquests bancs "superarien aquesta xifra", adverteix el Fons, "a causa dels costos de reestructuració i la reclassificació de préstecs [...] que es puguin identificar en les valoracions independents dels actius que acaben de posar-se en marxa ".

D'ara endavant, afegeix la nota, "serà crític comunicar amb claredat l'estratègia per crear un mecanisme de suport creïble per les deficiències de capital que, segons el que demostra l'experiència, és millor sobreestimar de subestimar".

stats