TARIFES
Economia 29/03/2014

Les elèctriques han de retornar als clients 300 milions

El ministre Soria justifica el nou rebut amb l’estalvi que aconseguiran els consumidors

3 min

BarcelonaUn rebut de la llum més barat, a curt termini, però amb un sistema enrevessat, més propi d’un broker a la borsa. El preu de la llum es podrà consultar a la pàgina web de Red Eléctrica, la companyia operadora del sistema elèctric espanyol, i variarà cada hora i cada dia. I tot això, si al client ja li han canviat el comptador per un de digital.

El ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, va justificar el nou sistema del rebut per l’estalvi que suposarà per al sistema elèctric i per als consumidors. I va xifrar aquest estalvi en 300 milions, una quantitat que les companyies comercialitzadores elèctriques hauran de retornar als seus clients pel sobrecost que han cobrat durant el primer trimestre de l’any.

Aquesta xifra a compensar sorgeix de la diferència dels 48 euros de cost del megawatt hora que va fixar el govern després d’anul·lar la subhasta Cesur del desembre, amb els 26 euros de preu mitjà final del mercat majorista durant el primer trimestre del 2014. El nou model de rebut entrarà en vigor l’1 d’abril i aquesta devolució es farà a través d’una refacturació en els pròxims mesos, fins a l’1 de juliol (la primera factura amb el nou sistema es podrà emetre com a molt tard a l’agost). Aquests tres mesos de gràcia els van demanar les elèctriques per adaptar-se al nou sistema. El que pertocaria de mitjana a cada usuari podria suposar entre 17 i 20 euros, tenint en compte que hi ha 17 milions de consumidors a Espanya. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va calcular aquesta mateixa setmana una quantitat més elevada a retornar, prop dels 40 euros, però partint d’uns supòsits de sobrecost més alts.

La meitat del rebut

Tots aquests canvis afecten el component d’energia del preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), que substitueix l’antiga tarifa d’últim recurs (TUR), i que representa gairebé la meitat del rebut final que l’usuari rep a casa. L’altre 50% està format pels peatges d’accés de les companyies pel fet d’utilitzar les infraestructures del sector i els impostos. Per posar un exemple d’un rebut de 50 euros, es paguen 20,6 euros de peatges, 18,7 d’energia i 10,7 d’impostos, informa l’agència Efe.

Així, el nou sistema aprovat ahir pel consell de ministres es basa en el fet que cada rebut de la llum dependrà de l’evolució del mercat majorista, “que cotitza i canvia en funció de l’oferta i la demanda cada hora”. Per a la gran majoria dels consumidors que encara no tenen comptador intel·ligent, la factura es calcularà amb la mitjana del preu de l’electricitat en aquest mercat que publicarà el gestor del sector, Red Eléctrica.

D’aquesta manera, el consell de ministres va aprovar el nou model de facturació i Soria es va dedicar en la roda de premsa posterior a presentar fins a cinc avantatges. En primer lloc, es fixa un sistema a preu real de mercat.

En segon terme, se substitueix la famosa subhasta elèctrica, que, segons el govern, encaria el preu de manera artificial. De fet, Soria va calcular el que s’havia pagat de més durant els últims cinc anys, un sobrecost que ha arribat als 1.671 milions d’euros.

Noves modalitats

El tercer avantatge és que el nou sistema “transmet senyals adequats de preus”, mentre que “augmentarà la competència al mercat”, perquè les comercialitzadores que tinguin 25.000 clients podran oferir el preu regulat, va indicar Soria en quart lloc. I, per acabar, els usuaris podran escollir dues noves possibilitats: una oferta anual o un contracte bilateral.

En tot cas, el nou sistema de tarifes no ha deixat a ningú indiferent. Totes les parts implicades l’han criticat. Les elèctriques s’hi han oposat des d’un primer moment per les incerteses que encara presenta el model i les associacions de consumidors l’han titllat de discriminatori. La Confederació de Consumidors i Usuaris (Cecu) considera que el nou preu “impossibilitarà la comparació de preus”, i que “no té comparativa en cap país conegut”, informa Europa Press. L’associació creu que la fórmula és “excessivament complexa” i generarà “inseguretat en els consumidors”.

En el mateix sentit, l’ONG Facua va denunciar que el nou model tarifari “priva l’usuari del dret elemental a conèixer el preu del servei abans de ser facturat”. Per la seva banda, la UGT va advertir que el mecanisme de revisió de preus és “confús” i que reflecteix el “camí erràtic” que ha seguit el govern de Mariano Rajoy en matèria elèctrica. La UGT va recordar que Espanya és el tercer país de la Unió Europea (UE) amb els preus elèctrics més cars.

stats