Economia 14/01/2016

Les grans elèctriques queden fora de la primera subhasta de renovables després de la reforma elèctrica

Els 700 MW que sortien al mercat s'adjudiquen a preu de mercat i sense primes

Xavier Grau
2 min

BarcelonaLa primera subhasta d'energies renovables després de la reforma elèctrica del ministre José Manuel Soria s'ha tancat sense que cap de les grans elèctriques que hi han concorregut s'hagin adjudicat producció. Endesa, a través d'Enel Green España, Gas Natural Fenosa i Iberdrola han presentat ofertes, però han quedat fora.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La gran quantitat d'ofertes ha fet que l'adjudicació final hagi resultat sense incentius, és a dir, els adjudicataris hauran de vendre la producció a preu de mercat, sense primes. Això ha passat per la gran concurrència d'ofertes. El sistema de la subhasta consistia a presentar ofertes amb sobre tancat fent una oferta per sota dels incentius de partida proposats pel ministeri d'Indústria i Energia. L'última oferta adjudicada era la que marcava el preu final per a totes les ofertes adjudicades.

Segons fonts del sector, que s'hagin quedat sense incentius ha passat perquè sortien a subhasta 500 megawatts (MW) d'eòlica i 200 MW de biomassa, quan al conjunt d'Espanya hi ha projectes paralitzats per generar 10.000 MW. Adjudicar-se un paquet de la subhasta pot suposar per a molts d'aquests projectes la seva posada en marxa, i això que ha fet que es presentessin les ofertes amb grans descomptes.

De fet, hi ha productors amb la zona del parc assignada que ja estan pagant avals i que fins i tot tenen els aerogeneradors comprats i pels quals és un cost no produir, fet que els ha impulsat a presentar ofertes molt competitives.

La subhasta ha anat a càrrec d'OMIE, l'operador del mercat elèctric, amb la supervisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMV). Les condicions de sortida fixades pel Ministeri eren d'un incentiu d'1,2 milions d'euros per MW eòlic i de 3,35 milions per cada MW de biomassa.

El fet que hi hagi projectes per 10.000 MW paralitzats és degut al fet que les diferents comunitats van anar fent els concursos per adjudicar els parcs eòlics en el seu territori, però la moratòria per la reforma elèctrica ha fet que no es desenvolupessin. Per exemple, hi ha 2.325 MW eòlics assignats i no desenvolupats a Galícia, 1.336 a Cantàbria, 1.151 a l'Aragó i 769 a Catalunya.

Al marge d'aquesta primera subhasta, el sector considera que la regulació no incentiva el sector eòlic, ja que amb la llei actual es preveu una revisió de les condicions retributives cada sis anys. Això dificulta aconseguir el finançament dels projectes, com han denunciat les patronals del sector espanyola APPA i catalana Eoliccat. La paràlisi del sector pot posar en perill, segons aquestes patronals, la intenció del govern espanyol d'instal·lar 6.400 nous MW fins l'any 2020 per complir amb els objectius europeus de descarbonització.

stats