ECONOMIA
Economia 12/07/2011

Salgado treu ferro a la crisi i assegura que després de la tempesta vindrà la calma

La vicepresidenta espanyola remarca que es farà tot el necessari per garantir l'estabilitat

Redacció
2 min

BarcelonaLa vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha dit avui que hi haurà calma després de la tempesta dels mercats, i ha recalcat que es farà tot el necessari per garantir l'estabilitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista la Cadena SER, Salgado s'ha referit així a la pujada del diferencial entre el deute espanyol i l'alemany per sobre dels 340 punts.

Espanya ha pagat interessos més alts en altres moments, ha assegurat Salgado, i ha recordat que aquesta setmana no s'emet deute.

La vicepresidenta espanyola ha aclarit que no és només que Espanya hagi de pagar més interessos, sinó que també han baixat els que paga Alemanya perquè en temps de turbulències els inversors prefereixen els valors refugi, com és el cas del deute alemany, i també aquest factor ha contribuït a augmentar la diferència.

Segons la titular d'Economia, és cert que els mercats han detectat certa lentitud en la presa de decisions per part de la UE i que això ha produït intranquil·litat.

El problema és que les decisions s'han de prendre entre molts països, ha dit, i, de vegades, els governs han de consultar els seus parlaments, cosa que no significa, ha dit, que aquestes decisions no es prenguin.

El president del Consell Europeu va convocar ahir a Brussel·les els màxims responsables de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i de l'Eurogrup.

En aquesta reunió, els ministres de l'euro es van mostrar disposats a millorar la flexibilitat i l'abast del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF, en anglès) per assistir països amb problemes de finançament, i també a augmentar els terminis de devolució i abaixar els interessos aplicables als préstecs dels països rescatats (Portugal, Irlanda i Grècia).

Tot i això, els ministres d'Economia de l'eurozona i el BCE no van aconseguir acostar posicions sobre el segon rescat per a Grècia i, en particular, sobre la contribució de la banca privada, i van ajornar l'acord fins al setembre, cosa que pot agreujar les turbulències als mercats.

Aquest dimarts la prima de risc espanyola es manté en màxims històrics, en nivells mai vistos des de la introducció de l'euro, fet que encareix encara més les eines de finançament de l'Estat. La borsa també ha obert amb més caigudes.

stats