Economia 12/06/2012

Els emprenedors creixen per primer cop a Catalunya en quatre anys

La recuperació la lideren els joves menors de 35 anys i les idees de negoci neixen sobretot al voltant del sector serveis

E.freixa
2 min

BarcelonaL'emprenedoria va repuntar per primer cop en quatre anys durant el 2011, segons un informe que ha presentat avui el Govern que xifra en el 6,82% la taxa d'emprenedors, per sobre de la mitjana espanyola (5,31%) però encara per sota de l'europea (7,55%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe calcula que això equival a 334.500 persones que estaven l'any passat en una fase inicial de creació d'una empresa, segons ha explicat avui el director general d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López.

Els resultats, que parteixen d'una enquesta , apunten a que el major creixement d'emprenedors, en més d'un 20% l'any passat, va venir del col·lectiu més jove de fins a 35 anys. El perfil de l'emprenedor català, però, és el d'un home d'uns 39 anys amb estudis superiors.

En 8 de cada 10 casos el motiu per posar en marxa un negoci és l'oportunitat i no pas el refugi davant una necessitat, ja sigui l'atur o qualsevol altre, segons López.

L'estudi GEM –Global Entrepreneurship Monitor– està promogut pel departament d'Empresa i Ocupació i la Diputació de Barcelona i es presentarà de manera més aprofundida el proper dijous coincidint amb el saló dels emprenedors BizBarcelona.

La tipologia de projectes gira principalment al voltant del sector serveis. Les reestriccions en el finançament han fet que el capital inicial per engegar un projecte davalli dels 99.000 als 84.400 euros i l'aportació de l'emprenedor també ha baixat des dels 40.000 als 35.000 euros. La tendència de fer més amb menys capital inicial s'observa des del 2007.

Retallades a Barcelona Activa

López també s'ha referit a les retallades del sector públic i als efectes que puguin tenir sobre els serveis d'assessorament a emprenedors. Només a Barcelona, l'organisme Barcelona Activa veu reduït gairebé a la meitat els recursos (de 42 a 24 milions) per la retallada de subvencions.

El responsable d'Economia Social ha defensat que justament els serveis d'assessoria a emprenedors seran una prioritat alhora de reorganitzar Barcelona Activa i d'altres serveis públics que es veuen afectats per la davallada de recursos per a polítiques actives que distribueix l'Estat.

stats