Economia 10/09/2012

Les empreses espanyoles es llancen a emetre deute després de l'anunci del BCE

Gas Natural, Santander, Banesto, Iberdrola, l'ICO i el Tresor col·loquen 10.000 milions gràcies a la baixada de la prima de risc

Efe
2 min
UNA COMPANYIA GASISTA CATALANA AMB VEU A 27 PAÏSOS
 La multinacional, amb seu a Barcelona, s'aboca en el mercat exterior per compensar la dèbil demanda espanyola. La filial europea ha agafat impuls en els últims anys  per les oportunitats que representa per al negoci de venda de gas.

MadridL'administració pública i les empreses espanyoles han tornat aquest dilluns als mercats de forma massiva per obtenir finançament i han aconseguit col·locar 10.150 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Banc Central Europeu (BCE) va concretar la setmana passada un programa de compra de deute per als països amb problemes de finançament, cosa que va provocar que la prima de risc espanyola es relaxés més de 140 punts bàsics.

Aquesta reducció del risc al país ha propiciat una allau d'emissions que avui han protagonitzat BBVA, Banesto, Gas Natural, Iberdrola o l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

A més, el Tresor espanyol ha realitzat una emissió privada de lletres i obligacions per 6.000 milions d'euros amb l'objectiu d'ampliar el capital del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), segons publica avui el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE).

Aquesta operació s'emmarca en l'ajuda que BFA-Bankia rebrà del FROB, 4.500 milions d'euros, que ha sigut aprovada avui per la Comissió Europea (CE).

La injecció de capital s'instrumentalitzarà mitjançant la subscripció per part del FROB d'una ampliació de capital de l'entitat pels 4.500 milions d'euros esmentats.

Tanmateix, abans que el FROB presti aquesta quantitat a Bankia, rebrà del Tresor 6.000 milions d'euros d'una ampliació de capital que és la que avui s'ha autoritzat al BOE.

En el cas de l'ICO, l'Institut ha col·locat 600 milions d'euros en bons amb venciment el març de 2016 (3 anys i mig), la primera operació d'aquestes característiques que realitza l'organisme des del passat 13 de març, quan va aconseguir captar 1.500 milions en bons a quatre anys.

Per la seva banda, el sector bancari espanyol també ha anat avui als mercats i ha aconseguit 2.000 milions d'euros.

En concret, BBVA ha captat 1.500 milions d'euros en deute sènior a 3 anys, a un preu de 380 punts bàsics sobre el 'midswap', la referència per a les emissions a tipus fix.

Segons han confirmat a Efe fonts del mercat, la demanda ha superat els 2.000 milions d'euros.

Banesto també ha aconseguit finançament després de cobrir una emissió de cèdules hipotecàries amb venciments el 2017 per import de 500 milions d'euros.

Per la seva banda, Gas Natural Fenosa ha captat 800 milions d'euros en bons amb venciment el gener del 2020, una emissió que ha comptat amb un elevat volum de demanda, 4.600 milions d'euros –5,8 vegades l'import sol·licitat–, procedent en un 93% d'inversors institucionals estrangers.

Iberdrola també ha captat 750 milions d'euros en bons a cinc anys amb un diferencial de 360 punts bàsics sobre el 'midswap'.

El cupó ha sigut del 4,5% i la demanda ha superat 7 vegades l'oferta.

L'emissió d'Iberdrola s'ha col·locat entre 330 inversors.

Totes les emissions s'han dut a terme després que en els últims mesos el mercat estigués gairebé tancat com a conseqüència de tensions en el mercat de deute, que van elevar la prima de risc espanyola per sobre dels 630 punts bàsics.

En l'última setmana, aquestes tensions, no només a Espanya sinó a tot Europa, s'han reduït gràcies al compromís del BCE, cosa que ha propiciat que avui a tot Europa s'hagin dut a terme 17 emissions.

La setmana passada, Santander ja va aconseguir col·locar 2.500 milions d'euros en bons i Telefónica, 1.000 milions en bons a cinc anys.

El Banc Sabadell també està sondejant el mercat per emetre 500 milions d'euros en cèdules hipotecàries, segons han explicat fonts del mercat.

stats