CRISI UNA NOVA POTÈNCIA
Economia 22/01/2012

Les empreses prenen posicions a la Xina

Hi ha una seixantena de companyies catalanes amb seu permanent a la Xina i gairebé 800 que hi exporten de manera regular. Les inversions catalanes al país van superar els 21 milions el 2010

Elena Freixa
4 min
Les empreses prenen posicions a la Xina

Ficosa, rere els grans de l'automòbil

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Facturació de 60 milions

El fabricant de components per al sector de l'automoció Ficosa és a la Xina des del 2006, quan va arribar-hi gràcies a un acord de llicències. Ara hi té una fàbrica, situada a la zona de Xangai, que preveu traslladar aquest any a unes altres instal·lacions per poder duplicar la producció. Hi treballaran 1.000 persones. De cara al 2013, Ficosa projecta una tercera fàbrica, a la zona de Canton, on la indústria de l'automòbil també és molt poderosa. S'hi faran retrovisors per servir els fabricants que s'han instal·lat en aquesta província.

El mercat xinès té un pes de 60 milions d'euros en la facturació del grup català, que espera duplicar aquests números els pròxims cinc anys. La Xina és una gran esperança del sector, que veu com Europa continua estancada. Seat serà un dels nous fabricants a entrar al mercat aquesta mateixa primavera.

Nutrexpa hi triomfa amb el Cola Cao

Els valents pioners

El grup català Nutrexpa va ser dels primers a aventurar-se a la Xina i va portar-hi el Cola Cao l'any 1990 a través d'una aliança amb una empresa del país. Nou anys després hi va obrir la primera fàbrica pròpia, a la ciutat de Tianjin. La marca Cola Cao es va rebatejar com a Gao-le-Gao (feliç-alt-feliç, en xinès, i la companyia va aconseguir fer-se un lloc als hàbits alimentaris de la població, que no és gran consumidora de llet. Ja hi ven Cola Cao de gustos com taronja i maduixa.

Les 10 fàbriques de sanitaris de Roca

Un refugi davant la crisi

Roca té deu fàbriques a la Xina, un mercat en què va arribar l'any 1999 amb una planta de porcellana sanitària. Al llarg dels anys ha anat diversificant-se i ara també hi fabrica banyeres i mobles després de comprar la marca Glessdorf. El grup es bolca en l'expansió internacional fugint de la crisi que ha enfonsat la construcció a Espanya i l'ha obligat a ajustar plantilla i activitat.

Torres hi té xarxa de botigues pròpies

Tercer importador de vins

El centenari grup Bodegas Torres fa 15 anys que va començar a vendre els seus vins a la Xina. Primer amb una joint venture i dos anys després amb una delegació comercial pròpia. El 2010, l'any d'explosió de l'empresa a la Xina, va incrementar un 40% la facturació, fins als 16 milions d'euros i ja és el tercer importador de vins.

L'aposta pel consumidor xinès va fer que fa dos any comencés la venda directa amb botigues pròpies. Sota el nom d'Everwines, Torres ja té vuit botigues pròpies i confia a arribar a les 21 l'any que ve, així com ampliar presència en centres comercials.

Fàrmacs Esteve produïts a Xangai

Dues fàbriques en marxa

El grup químic i farmacèutic Esteve va aterrar a la Xina l'any 2000 de la mà d'una gran corporació local, el grup Huadong, que és líder a la província de Zhejiang. Ara mateix hi té dues plantes que produeixen principis actius farmacèutics per vendre tant al mercat local com al Japó, els Estats Units i una part del mercat europeu. En la segona fàbrica, inaugurada a finals del 2010, s'hi han invertit 40 milions d'euros. El grup català parteix d'un bona posició per lluitar en el tercer mercat farmacèutic del món.

Fluidra hi potencia el negoci de l'aigua

Fabricant líder de piscines

El fabricant de piscines i sistemes de conducció d'aigua, amb seu a Sabadell, té una fàbrica a la Xina i diverses oficines comercials. El grup ha crescut a cop d'internacionalització i va arribar al gegant asiàtic el 2003, només un any després del seu naixement. A tota la zona d'Àsia hi va facturar 85 milions el 2010, el 15% del total. Després d'un sotrac el 2009, ha tornat als beneficis.

La moda Mango es veu en 150 botigues

Vendes en expansió

La marca de moda Mango vol convertir la Xina en el seu principal mercat traient profit d'una classe mitjana en expansió. Ja hi té quasi 200 punts de venda i el 2011 en va obrir 60. La facturació gràcies als consumidors xinesos creix a ritmes del 50%.

CaixaBank hi té un trosset d'un banc

Poosseix el 16,9% del BEA

CaixaBank té una inversió des de fa cinc anys al Bank of East Asia (BEA), amb una participació del 16,9%. Es tracta del primer banc independent de Hong Kong, fundat el 1918 i té 90 oficines. La caixa també compta amb dues oficines de representació, a Pequín i a Xangai, que actuen d'enllaç per als clients al país, sobretot empreses.

Telstar hi exporta 'biotech'

És a la Xina des del 1999

El fabricant d'aparells biotecnològics per a usos farmacèutics Telstar, amb seu a Terrassa i d'origen familiar, va aterrar a la Xina el 1999. Hi té una planta de producció i centres de serveis. En aquest mercat hi ven equips com ara cabines biològiques per al control de malalties. Factura 130 milions, el 80% a l'estranger.

Simon posa llums a les llars xineses

Estudia una tercera fàbrica

Simon fabrica material elèctric i d'il·luminació a la Xina des del 1999, quan va arribar-hi gràcies a una aliança amb una empresa local. Ara la societat xinesa ja és 100% del grup català, que té al país unes grans instal·lacions productives i un centre de recerca i desenvolupament en temes d'il·luminació. A més a més, estudia la posada en marxa de la que seria la seva tercera fàbrica xinesa.

Simon va ser proveïdor oficial durant els Jocs Olímpics de Pequín l'any 2008. Té una xarxa de 200 botigues a la Xina sota la marca SIMHome. El grup català va facturar 270 milions l'any passat, el 55% a mercats exteriors, ja que Espanya està caient. A la Xina va créixer més del 20%.

stats