Energia
Economia Energia 03/01/2023

Fleques i forns de Tarragona apaguen els llums en protesta per l'elevat cost energètic

Asseguren que els costos de producció s'han disparat un 60%

ARA
2 min
El propietari d'un forn tancant la persiana.

BarcelonaLa Federació Provincial de Forners de les Comarques de Tarragona i l'Ebre s'ha unit aquest dimarts a la campanya estatal Que no s'apagui el Nadal. Durant quinze minuts, més d'una cinquantena de fleques i forns han apagat els llums i han tancat la porta per mostrar el rebuig a l'encariment desmesurat del preu de l'energia. L'augment de les despeses energètiques podria comportar el tancament "imminent" de moltes empreses del sector, segons alerta el president del Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp, Ramón de la Fuente, a l'ACN. Els costos de producció s'han encarit més d'un 60% i "'la situació és insostenible", denuncia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Dimarts a les dotze del migdia, centenars de forns de tot l'estat espanyol han apagat els llums dels locals per exposar la situació "preocupant" que viu el sector des que va augmentar el preu de l'energia. Es tracta de la segona aturada energètica que porten a terme els forners –la primera va ser el 28 d'octubre–. A la iniciativa, encapçalada per la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers i la Confederación Española de Panadería, Pastelería, Bollería y Afines, també s'hi han volgut sumar els gremis de forners de Tarragona, el Baix Camp i Tortosa. Els forners alerten que si les administracions no els donen una resposta "urgent", moltes empreses "podrien plantejar-se la continuïtat".

"El govern espanyol té previstes noves mesures de suport a les grans empreses industrials per superar la crisi energètica, però incomprensiblement encara no inclou en aquestes mesures de suport les micro, petites i mitjanes fleques i pastisseries", denuncia De la Fuente.

Aquesta segona aturada general s'ha fet en una de les èpoques de l'any en què forns i pastisseries concentren més demanda. Per aquest motiu, i amb la voluntat de subratllar la importància del sector en períodes festius com el d'ara, a l'eslògan Que no s’apagui el Nadal també s'hi ha afegit El Nadal que podem perdre, si no actuem ja.

Pimec demana ajudes

Les demandes dels flequers coincideixen amb les de la patronal Pimec, que ha demanat un pla d'ajudes per a les pimes de qualsevol sector i nivell de consum elèctric que s'hagin vist afectades per la pujada del cost de l'electricitat i del gas. El president de Pimec, Antoni Cañete, ha reclamat que els governs estudiïn les mesures adoptades a Europa i "implantin de manera immediata" un pla d'ajudes per a les pimes afectades, segons un comunicat de la patronal. 

Recorden que el reial decret llei 20/2022 de mesures urgents contra la inflació no en preveu de generals orientades a "alleugerir" els sobrecostos energètics de les pimes i sí que destina 112 milions d'euros a la indústria intensiva en termes elèctrics, amb consums anuals de més d'un 1 gigawatt hora i activitats concretes.

stats