Economia 03/05/2012

Les entitats financeres podran crear "en les properes setmanes" els seus 'bancs dolents'

Luis de Guindos anuncia que el govern espanyol regularà en els "pròxims dies o setmanes" la creació de societats per als actius problemàtics. Caldrà que l'entitat hagi completat el seu pla de sanejament

Efe
2 min

BarcelonaEl ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, ha assegurat avui que "en els pròxims dies o en les pròximes setmanes" el govern espanyol regularà la creació de les societats que serviran per aïllar els actius immobiliaris problemàtics de la banca, és a dir, els 'bancs dolents'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions després de pronunciar una conferència al fòrum Barcelona Tribuna, el ministre ha insistit que aquestes societats, sense precisar les seves característiques, tindran un caràcter "voluntari" per a les entitats financeres, i que cada banc podrà "crear el seu propi" 'banc dolent'.

Així mateix, ha precisat que, depenent de l'agilitat amb què les entitats compleixin les provisions marcades en el decret aprovat pel Govern al febrer –tenen de termini aquest any, llevat que estiguin immerses en un procés de fusió–, poden recórrer a aquestes societats més o menys ràpidament.

No ha aclarit, però, qui gestionarà aquests 'bancs dolents' i què passarà si hi ha diferències entre la valoració d'un actiu immobiliari en el balanç del banc i el preu de mercat.

De Guindos ha insistit que els actius problemàtics es trauran del balanç dels bancs "a preus de mercat", i que per això "la possibilitat que entrin compradors sempre hi és".

En els mercats financers, però, hi ha dubtes sobre el valor real que poden tenir actius immobiliaris com el sòl, tot i que el decret del govern obliga a aprovisionar-los en un 80%, segons fonts del sector.

"El govern espanyol definirà les regles en les pròximes setmanes", ha afirmat De Guindos, que ha remarcat que el seu objectiu és que "les entitats que tenen aquests actius immobiliaris els puguin anar traient [del seu balanç] amb vendes parcials o mitjançant societats, això s'anirà veient".

"Algunes entitats ja han fet els ajustaments i ho podran fer ràpidament [crear aquestes societats], i altres hauran d'esperar que passi l'exercici en curs", ha conclòs el ministre, que ha recordat que aquests actius immobiliaris problemàtics sumen uns 180.000 milions d'euros.

En els últims dies, el govern espanyol ha admès que estudia la creació de societats independents per aïllar-hi els actius immobiliaris problemàtics de la banca.

stats