REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 10/05/2012

La prima de risc escala a màxims i la banca arrossega la borsa

La borsa espanyola s'ha tornat a enfonsar impulsada per la banca, que s'ha contagiat dels dubtes entorn del futur de Bankia. La prima de risc s'ha disparat i arriba al seu màxim en el mandat de Rajoy.

Vicenç Moliné
2 min
La prima de risc escala a màxims i la banca arrossega la borsa

BARCELONA.La jornada d'ahir va tornar a ser nefasta per a la borsa espanyola, que va tornar a registrar números vermells. l'Íbex-35 va baixar un 2,77%, impulsat pels dubtes sobre Bankia i per la filtració de noves provisions pels bancs, que hauran de cobrir tots els seus actius immobiliaris, siguin dubtosos o no. La notícia va arrossegar tot el sector bancari a les pèrdues amb CaixaBank al capdavant. Amb tot, els inversors internacionals van renovar la seva desconfiança cap a l'economia espanyola i van refugiar-se comprant bons alemanys, cosa que va disparar la prima de risc fins als 456 punts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Íbex, a 6.800 punts

Després de recuperar els 7.000 punts el dilluns i salvar-los pels pèls dimarts, l'Íbex va tornar a baixar d'aquesta barrera psicològica i es va situar als 6.812 punts: va trencar una altre mínim històric com el del 9 de març del 2009, quan l'Íbex va tancar a 6.817 punts. Arribats a aquest punt, al qual ja es va arribar la setmana passada, l'índex espanyol torna a estar a nivells equiparables als del 2003, tot i que els analistes confien que els 6.700 punts segueixen sent un mínim encara llunyà, ja que els inversors van fer repuntar l'Íbex de seguida que va baixar per sota dels 6.800 punts.

Bankia cau un 5,84%

Divendres, el consell de ministres podria imposar més sanejaments a la banca, com es va filtrar dimarts, fins i tot pels actius immobiliaris considerats no tòxics. El sector bancari, abanderat per Bankia, va liderar la caiguda de l'Íbex.

Bankia va caure un 5,84%, tot i això no va ser l'entitat que més va perdre, ja que CaixaBank va caure un 6,69%. El contagi es va estendre a totes les entitats bancàries i el Banc Sabadell, que va ser el banc que menys va perdre, va registrar una caiguda del 4,39%. L'acció de Bankia, amb la caiguda d'avui, ja ha perdut més d'un 40% del valor amb què va sortir a la borsa el 20 de juliol de l'any passat. Això representa una pèrdua de 2.000 milions d'euros en la capitalització de l'empresa.

La prima de risc a màxims

La diferència entre el deute espanyol i l'alemany a 10 anys va arribar als 450 punts, una xifra a la qual no s'havia arribat en tot el mandat de Rajoy. Els inversors es van refugiar en el deute alemany, que va marcar un mínim històric en caure fins a l'1,58%. El nivell actual de la prima de risc només és superat pel màxim assolit el 18 de novembre del 2011, quan va tancar a 460 punts després d'haver fregat els 500.

stats