Economia 07/09/2012

El govern espanyol estudiarà mesures per abaixar el preu dels carburants

Consideren que els marges de benefici són massa alts

Efe
1 min
RÈCORD HISTÒRIC DEL PREU DEL CARBURANT
 El preu de la gasolina va batre a l'agost el seu rècord històric. Per primer cop, la gasolina sense plom costava més d'1,5 euros el litre, i el dièsel més d'1,4 euros. A la foto una gasolinera de Barcelona.

MadridEl govern espanyol estudiarà mesures que permetin abaixar el preu dels carburants i que els marges comercials s'adaptin a la mitjana europea, perquè actualment es troben lleugerament per sobre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, aquest divendres, la vicepresidenta del govern espanyol i portaveu, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat també l'estudi de mesures de liberalització per a les regularitzacions de les estacions de servei (els contractes de concessió) per "aconseguir més competència i millors preus".

Les mesures per acotar aquests marges, segons la vicepresidenta, serien de tipus impositiu, per tal d'evitar majors costos als consumidors. També ha revelat que seran negociades i analitzades amb el sector.

Sáenz de Santamaría també ha precisat que el ministeri d'Indústria, Energia i Turisme ha elevat un informe sobre la situació dels preus dels carburants, que en les últimes setmanes s'han situat en màxims històrics.

Ha recordat que els preus de carburants s'elaboren al voltant de tres eixos –els impostos, el cost del carburant en els mercats i el marge comercial– i que "Espanya és dels països que menys graven els carburants, però on el marge i els guanys són més grans".

Ha al·ludit a la situació denunciada quan ha constatat que a Espanya la pujada del cru es repercuteix immediatament en preus i les baixades es demoren, per la qual cosa ha recordat la frase del ministre d'Economia, Luis de Guindos: "Pugen com un coet i baixen com una ploma".

stats