CRISI
Economia 29/06/2012

El govern espanyol incrementa les sancions màximes per frau laboral

Els objectius de la futura llei són impulsar l'aflorament de l'economia submergida i generar recursos econòmics al Sistema de la Seguretat Social pel pagament de cotitzacions socials

Ara
2 min

MadridEl govern espanyol ha incrementat les sancions màximes per frau laboral i a la Seguretat Social, i ha reforçat el treball dels inspectors per fer aflorar l'economia submergida.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així consta en l'avantprojecte de Llei ordinari aprovat avui pel Consell de Ministres i que s'inclou en el del Pla de lluita contra l'ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social per al període 2012-2013.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que Espanya necessita un canvi de mentalitat per eradicar conductes il·legals com cobrar prestacions indegudes o crear empreses fictícies per cobrar subvencions.

L'avantprojecte eleva el rang de les sancions a les empreses defraudadores i tipifica com a "infracció molt greu" quan, per exemple, una empresa utilitza a treballadors afectats per un ERO de suspensió de contracte o de reducció de jornades i els coacciona a treballar.

Segons Sáenz de Santamaría, s'ha detectat un frau "important" en les empreses que han realitzat un ERO o acomiadaments col·lectius, pel que ha insistit que es reforçarà el control i la vigilància.

Ha recordat que en els sis primers mesos de l'any s'han descobert 40.000 llocs de treball irregulars, 800 infraccions i prop de 14.000 contractacions falses.

"S'ha vist que a 26 de juny havia 4.500 treballadors que cobraven un salari i una prestació a la vegada", ha incidit.

Els objectius de la futura llei són impulsar l'aflorament de l'economia submergida i generar recursos econòmics al Sistema de la Seguretat Social pel pagament de cotitzacions socials.

També, combatre els supòsits d'aplicació indeguda de bonificacions o reduccions de cotitzacions empresarials a la Seguretat Social.

S'incrementen les sancions previstes més enllà del límit màxim actual de 187.515 euros i les multes s'incrementaran percentualment quan les infraccions afectin més d'un treballador.

Es pagarà un 20% més en cada infracció quan es tracti de dos treballadors, un 30% a cada infracció quan es tracti de tres treballadors i així successivament.

A més, s'amplia el període d'investigació per part de la inspecció de fraus complexos de 9 a 18 mesos.

stats