Economia 13/07/2012

El govern espanyol permetrà fer rebaixes tot l'any i liberalitza els horaris comercials

El consell de ministres aprova la proposta de desregulació que va indignar els comerciants catalans

Dani Sánchez Ugart
2 min
REBAIXES  La Confederació de Comerç  de Catalunya assegura que  els preus dels productes rebaixats es mantindran.

BarcelonaEls comerciants catalans esperaven del consell de ministres d'aquest divendres moviments en la direcció que apuntava el decret de liberalització comercial que el govern espanyol els va fer arribar la setmana passada, que incloïa una reforma de la llei d'horaris i que va incloure, sense gaire soroll, una liberalització total del període de rebaixes. Els comerciants, però, no esperaven que aquest últim punt fos aprovat de manera imminent i, de fet, fonts del ministeri d'Economia van assegurar aleshores que es tractava d'una proposta embrionària, amb un horitzó a llarg termini.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Avui, però, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha sorprès anunciant una aprovació imminent del decret, que manté els grans punts que han generat controvèrsia entre els comerciants catalans, que entenen que fulmina el model de proximitat, i ha inclòs també la reforma de les rebaixes.

A partir de l'aprovació del decret, els comerciants podran escollir lliurement quan volen penjar el cartell de rebaixes, atenent a les circumstàncies del mercat. Això, segons han reiterat els comerciants, dinamitarà l'efecte positiu i de crida que té ara aquest període de descomptes, i contribuirà a transmetre una imatge de baixa qualitat en el sector del comerç. A més, segons va alertar fa uns dies el secretari general de la Confederació Catalana de Comerç, Miguel Ángel Fraile, convertirà les botigues de l'Estat en l'"abocador" dels excedents de la Xina i l'Índia.

Confirma la liberalització d'horaris

A banda de la desregulació del període de rebaixes, l'executiu espanyol ha confirmat els principals punts del decret de liberalització d'horaris comercials que va posar sobre la taula el dilluns de la setmana passada. És a dir, els comerços més petits de 300 metres quadrats i que pertanyin a una pime o a autònoms podran obrir cada dia. A més, s'ampliarà el nombre mínim de diumenges comercials de 8 a 10 (actualment Catalunya en té 8) i s'obligarà algunes ciutats amb molta afluència de visitants –entre elles Barcelona– a crear una zona turística amb llibertat absoluta comercial. També s'inclou un augment de les hores setmanals que podran obrir els establiments, que passen de 72 a 90.

stats