Economia 07/09/2012

El govern espanyol dóna per fet el tancament de la central nuclear de Garoña

Tot i la promesa electoral de Rajoy, les empreses ja no es mostren interessades a mantenir oberta la central, que tancarà el juliol de 2013

Ara
2 min

BarcelonaLa central nuclear de Garoña tancarà les seves portes el juliol de l'any vinent, ja que l'empresa que la gestiona, Nuclenor, participada per Endesa i Iberdrola, no ha presentat la sol·licitud per allargar el seu funcionament. Segons informa 'El País', el destí de Garoña ha sigut un dels temes centrals del consell de ministres d'avui, en què l'executiu s'ha hagut de resignar a acceptar el tancament de la central.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha culpat les empreses del tancament de la central, un tema en el qual l'opinió del govern no ha canviat "gens".

Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'avui, ha assegurat que "en aquest tema, el govern no ha de prendre la iniciativa; l'empresa ha canviat d'opinió i, per tant, ha de ser qui expliqui aquest canvi de postura, com a mínim als seus accionistes".

El futur de Garoña era, de fet, una de les promeses electorals de Rajoy, que volia allargar-ne la vida fins al 2019 i així ho havia promès en una visita al municipi que acull la central.

Falta d'interès empresarial

Legalment, però, l'executiu necessitava que les empreses presentessin una sol·licitud per allargar la vida de la central, una petició que s'havia de realitzar abans del 5 de juliol. L'executiu va ajornar aquest termini de forma extraordinària fins al 5 de setembre però ni així les empreses han expressat el seu interès.

Fonts empresarials haurien justificat la seva decisió a partir de la incertesa entorn del mercat energètic espanyol. Nuclenor creu que els anuncis de nous impostos a l'energia nuclear fets pel ministre d'Indústria, José Manuel Soria, han despertat "incògnites que poden afectar la seva viabilitat econòmica".

En aquest sentit, ha demanat més informació al govern i permís per presentar la sol·licitud per evitar el tancament més endavant, tot i haver gaudit ja d'una pròrroga en el termini de dos mesos.

El Consell de Seguretat Nuclear, però, ja s'ha mostrat contrari a aquesta opció per motius de seguretat.

stats