ECONOMIA
Economia 09/06/2011

El govern espanyol presenta la reforma de la negociació col·lectiva als sindicats

La proposta de reforma dels convenis col·lectius indigna els empresaris de la patronal CEOE. L'executiu, en canvi, creu que els partits són receptius al text

Agències
2 min
Joan Rosell va protestar ahir perquè considera que el govern espanyol s'ha saltat els principis d'acord a què la patronal havia arribat amb els sindicats.

BarcelonaDivendres és el dia que el consell de ministres aprovarà la reforma de la negociació col·lectiva, després que les organitzacions empresarials i els sindicats no hagin sigut capaços d'arribar a cap acord. El govern espanyol, doncs, ha elaborat una proposta de reforma que aprovarà mitjançant decret llei. Aquest dimecres, el ministeri de Treball ha presentat la proposta als partits polítics, als quals considera receptius envers el text. En canvi, la patronal CEOE ja ha manifestat que el text és "decebedor" i està "bastant desequilibrat" a favor dels sindicats CCOO i UGT, segons ha explicat el president de l'organització empresarial, Joan Rosell. Aquest dijous, el text es presentarà als dos sindicats majoritaris, que ja han advertit al govern que la reforma corre el risc de quedar en "paper mullat" si no es posen d'acord amb la patronal en alguns dels seus aspectes. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i el d'UGT, Cándido Méndez, han coincidit a dir que és una "mala notícia" que sigui finalment l'executiu qui legisli, perquè es tracta d'una matèria que hauria de quedar reservada als agents socials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els dos sindicats i la CEOE van aconseguir uns "principis d'acord" abans que les dues parts donessin per trencades les negociacions el passat 2 de juny. Ara, el ministeri de Treball diu que el nou text, que arriba un any després de l'última reforma laboral, "pretén ser aquest acord que no va ser" i "portar a una llei una cosa que volien empresaris i sindicats i que finalment va trencar-se" per "la raó que fos". Amb la nova reforma, els convenis col·lectius hauran d'incloure la submissió d'empresaris i sindicats als sistemes extrajudicials de solució de conflictes, la mediació i l'arbitratge, quan sorgeixin discrepàncies per la modificació de les condicions de treball. A més, la reforma obligarà que entre els continguts mínims d'un conveni s'incorporin mesures per contribuir a la flexibilitat interna de les empreses, "que afavoreixin la seva posició competitiva en el mercat o una millor resposta a les exigències de la demanda i l'estabilitat de l'ocupació". Entre aquestes mesures, el text concreta que com a mínim el 5% de les hores de treball anuals d'un treballador podran distribuir-se de manera irregular al llarg de l'any, acomodant les hores a les necessitats de producció.

stats