Economia 19/07/2012

El govern espanyol prohibeix a les mútues de treball coordinar accions amb la Generalitat

El departament d'Ocupació acusa Madrid d'actuar amb deslleialtat per saltar-se el que estableix l'Estatut i de fer un flac favor a l'estratègia de prevenció de riscos laborals a Catalunya

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEl director general de Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, ha denunciat aquest divendres una carta enviada des del govern espanyol a les mútues de treball de Catalunya en què els prohibeix explícitament seguir col·laborant i coordinant-se amb el Govern a l'hora de fer les polítiques de prevenció de riscos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la carta, enviada des del departament de Treball, es considera la Generalitat no és competent per establir les accions que han de fer les mútues, ja que aquestes reben els recursos per fer la seva activitat de la caixa de la Seguretat Social, que és en mans de l'Estat.

Bonastre ha defensat que la competència per establir l'estratègia conjunta i que les mútues comuniquin a la Generalitat els seus plans de prevenció per poder cooperar en sectors i territoris determinats està recollida a l'Estatut (article 165) i ha acusat de "deslleial" l'executiu del PP per enviar la carta i no respondre a les sol·licituds de diàleg de la Generalitat.

La Generalitat ja ha enviat un requeriment previ a Madrid i diu que si no respon es convertirà en un conflicte judicial al contenciós administratiu, segons ha anunciat el director de Relacions Laborals. En darrera instància, seria el Tribunal Constitucional l'encarregat de resoldre el conflicte competencial.

La coordinació entre Govern i mútues de treball es duu a terme des del 2008 a través d'una resolució que estableix que aquests organismes, tot i ser finançats pel govern espanyol (que té la clau de la caixa de la Seguretat Social), han de presentar els seus plans al Govern. "Així podem atacar millor els problemes si, per exemple, detectem que puja la sinistralitat en un sector determinat a una comarca en concret", ha dit Bonastre.

Madrid amenaça amb sancions

La carta amenaça les mútues que incompleixin l'ordre de Madrid i segueixin cooperant amb el Govern que s'exposen a una sanció. En última instància, el govern espanyol pot dictar la dissolució d'una mútua.

El ministeri de treball assegura que és feina seva planificar les accions a dur a terme per les mútues i que seguir altres directius pot entorpir els objectius que ells marquin.

El sector de les mútues és un dels que serà legislat amb una nova llei que prepara el govern central dins el pla d'aprovar fins a 20 noves lleis noves abans que acabi l'any.

stats