Publicitat
Publicitat

El govern espanyol rebaixa encara més les exigències de l'amnistia fiscal

El ministeri d'Hisenda permet blanquejar diners per menys del 10% previst inicialment. L'Audiència Nacional admet el recurs presentat pel PSOE

El govern espanyol abaratirà el preu que han de pagar els defraudadors per blanquejar els seus diners. En un document de la direcció general de Tributs, Hisenda tracta d'esclarir alguns dubtes sobre l'amnistia fiscal anunciada al març que pretén recaptar 2.500 milions i fer aflorar 25.000 milions en diner negre. Fins ara se sabia que per blanquejar els diners calia pagar un 10% sobre el valor del capital però ara s'obre la porta a pagar només un 10% sobre els interessos en uns casos concrets.

La principal novetat és que Hisenda permet, "en el cas que el contribuent pugui acreditar la titularitat dels béns corresponents a exercicis prescrits –anteriors als últims quatre anys–, declarar els béns corresponents a exercicis no prescrits". Això pot permetre pagar només interessos o una part molt petita de capital, segons els casos. Per exemple, si una persona pot demostrar que tenia un milió d'euros ocults abans del 2008 –en un compte bancari no declarat a Hisenda– i no ha fet cap ingrés al compte només haurà de blanquejar el 10% dels interessos obtinguts i no el capital. És a dir, si per exemple ha obtingut una rendibilitat d'aquests diners de 20.000 euros anuals (prop d'un 2%) el 2008, 2009 i 2010, amb l'amnistia fiscal només hauria de pagar el 10% d'aquests 60.000 euros (és a dir, 6.000 euros) per blanquejar 1.060.000 euros (un milió d'euros + 60.000 euros).

No obstant això, si aquesta persona ha fet algun ingrés al compte haurà de pagar més per blanquejar els seus diners negres. Seguint amb el mateix exemple, si al milió d'euros ocults a un compte bancari no declarat a Hisenda s'hi afegeixen 300.000 euros i es mantenen els mateixos interessos esmentats anteriorment, amb l'amnistia fiscal hauria de pagar el 10% dels 300.000 euros ingressats (30.000 euros) i el 10% dels 60.000 euros en interessos (és a dir, 6.000 euros). En total pagaria a Hisenda 36.000 euros per blanquejar 1.360.000 euros (un milió d'euros + 300.000 euros + 60.000 euros). L'avantatge és evident, ja que aquesta persona, pel fet d'haver ingressat diners no declarats en un compte ocult durant un any no prescrit, és a dir, després del 2007, podria incórrer en un delicte penal i haver de pagar una multa superior al 50% de tot el valor.

Hisenda, a més, farà els ulls grossos amb aquests casos. La direcció general de Tributs deixa clar que "no resulta procedent una comprovació aïllada de la declaració tributària especial", és a dir, no es comprovarà que el blanqueig es fa segons les normes previstes.

L'Audiència Nacional admet el recurs presentat pel PSOE

L'Audiència Nacional ha admès a tràmit el recurs presentat pel PSOE contra l'" amnistia fiscal" aprovada pel govern i en què els socialistes reclamen la paralització immediata de la norma . Fonts de la direcció federal han informat a Efe que la secció tercera de la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional ha acordat a més requerir als ministeris d'Economia i Hisenda tot l'expedient sobre el decret de l'amnistia fiscal . Així , ha donat un termini improrrogable de 20 dies al govern perquè presenti als jutjats tot l'expedient relacionat amb aquest assumpte .

Més continguts de