Economia 19/08/2012

El govern espanyol reforçarà el FROB i crearà el 'banc dolent' aquest divendres

Donarà més poden de supervisió de la reestructuració bancària a l'organisme. El consell de ministres aprovarà la creació de la Societat de Gestió d'Actius on han d'anar a parar els actius tòxics dels bancs nacionalitzats

Efe
2 min

MadridEl consell de ministres aprovarà divendres una reforma del Fons de Reestructuració Bancària Ordenada (FROB), que passarà de ser un vehicle d'inversió a convertir-se en el veritable executor de la reestructuració i liquidació de la banca.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És una nova definició del funcionament del FROB", ha explicat en una entrevista a Efe el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

"Es convertirà en l'òrgan responsable de la supervisió de la reestructuració i de la resolució dels bancs", ha assenyalat.

El ministre ha assegurat que "el FROB, al costat del Banc d'Espanya, jugarà un paper fonamental. Es convertirà en l'ens protagonista, al responsable d'executar la reestructuració bancària, en combinació amb el supervisor, que és el Banc d'Espanya".

De Guindos ha explicat que el reial decret incorporarà a la normativa espanyola una directiva comunitària que encara està en discussió a Brussel·les, el que farà que "Espanya tingui un dels marcs institucionals de reestructuració bancària més avançats d'Europa".

El Reial decret no només contindrà la reforma del FROB, sinó que a més d'establir noves normes per a la venda de productes complexos de naturalesa híbrida, com les participacions preferents, i regularà més la Societat de Gestió d'Actius, l'anomenat "banc dolent".

Es tracta de la societat de gestió d'actius immobiliaris al qual tots els bancs que rebin ajudes públiques, especialment les entitats nacionalitzades, hauran traspassar els seus actius immobiliaris problemàtics, per netejar els seus balanços.

"Serà una entitat que tindrà molts recursos, que tindrà un capital i un finançament molt important, i que haurà de adquirir actius. Per això, és vital que en la seva gestió hagi una enorme transparència", ha ressaltat De Guindos.

Inicialment, la gestió estarà dirigida pel FROB, ja que és l'accionista dels bancs nacionalitzats, els que més actius traspassaran o vendran el "banc dolent".

El ministre destaca la possibilitat que en el futur entrin inversors privats en aquesta societat, el que podria alterar l'esquema de gestió.

"El FROB tindrà un percentatge, una participació, que serà la més important, i un pes molt destacat en la gestió. Però després poden entrar inversors institucionals, atès que hi ha entitats que poden cedir actius immobiliaris i obtenir part del seu cobrament amb una participació en el capital del 'banc dolent' ", ha afegit.

El preu al qual es valoraran els actius que es traspassin al "banc dolent" serà prou baix perquè quan sigui venut "no generi una pèrdua per al contribuent, o fins i tot es puguin guanyar diners".

En el cas del sòl, el bé més castigat per la crisi, els bancs s'han vist obligats a proveir en un 80% el seu valor, pel que poden aplicar aquest percentatge sense patir pèrdues addicionals quan ho transfereixin al "banc dolent".

Aquesta entitat tindrà una vida de deu anys, prou perquè les propietats puguin recuperar part del seu valor "quan el cicle econòmic canviï", ha explicat De Guindos.

stats