Economia 18/02/2013

El govern espanyol es replantejarà les relacions bilaterals amb Bolívia

El ministeri d'Afers Exteriors lamenta "profundament" la nacionalització de Sabsa, que considera un acte "no amistós"

Efe
2 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, aquest dilluns / EFE

MadridEl govern espanyol ha deplorat "profundament" aquest dilluns la decisió de l'executiu bolivià de nacionalitzar l'empresa Sabsa, filial d'Abertis i Aena, i ha anunciat que, després d'"aquest acte no amistós", "procedirà a replantejar el conjunt de les relacions bilaterals" amb el país andí.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministeri d'Afers Exteriors ha emès un comunicat per condemnar aquesta nova expropiació, després que el titular del departament, José Manuel García-Margallo, advertís des de Brussel·les que "tindrà conseqüències sobre les relacions bilaterals".

En el comunicat, l'executiu assegura que no qüestiona el dret sobirà d'un Estat sobre els seus recursos i serveis públics, però defensa que "tota expropiació ha de fer-se previ pagament del preu just, segons una valoració justa i independent del bé expropiat".

Lamenta especialment l'ocupació policial de les seus de l'empresa nacionalitzada.

En anteriors processos d'expropiació ja va traslladar aquest missatge al govern bolivià, a qui va advertir que les nacionalitzacions sense previ avís i amb ocupació per part de la força pública "no es corresponien amb el bon clima que se suposa que presideix les relacions entre Bolívia i Espanya".

"En conseqüència, el govern espanyol considera aquesta expropiació com un acte no amistós que se suma a mesures similars empreses en mesos recents contra altres empreses espanyoles a Bolívia i que contrasten amb el paper que fins ara ha jugat Espanya en defensa dels interessos bolivians", continua el comunicat.

L'executiu sosté que sempre ha intentat afavorir unes relacions bilaterals d'"amistat, cordialitat i cooperació", però considera que les últimes decisions de Bolívia qüestionen la seva voluntat de mantenir-les.

"El govern espanyol procedirà a replantejar el conjunt de les relacions bilaterals", conclou.

García-Margallo, que ha recordat les expropiacions de filials de Red Eléctrica i d'Iberdrola a Bolívia en els últims mesos, ha deixat clar que el seu departament estudiarà "totes les mesures que calgui adoptar" a nivell bilateral i explorarà la possibilitat de "reclamar la solidaritat" dels socis europeus.

El govern d'Evo Morales ha decidit l'expropiació de l'empresa Serveis d'Aeroports Bolivians S.A. (Sabsa), filial de les espanyoles Abertis i Aena, que administra els tres aeroports més grans del país.

stats