Espanya i França rescataran el túnel del Pertús amb un consorci públic

El portaveu de l'executiu de Rajoy, Méndez de Vigo, ha anunciat la creació d'una filial entre Adif i SNCF per garantir la continuïtat de l'AVE entre Figueres i Perpinyà

El govern espanyol rescatarà el tram d'alta velocitat del túnel del Pertús a través d'un consorci entre Adif i el seu homòleg francès, SNCF-Réseau. Tal com ha explicat aquest divendres el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, els dos estats rescataran aquesta infraestructura després que s'ha aprovat la rescissió del contracte que des del 2003 tenien ACS i Eiffage per explotar el túnel que connecta Espanya i França a través de l'AVE i que afecta directament la connexió entre Figueres i Perpinyà. La filial s'anomenarà Línia Figueres Perpinyà (LFP).

"Tranquil·litat a tots els usuaris dels trens que circulen per aquest túnel perquè seguirà funcionant", ha assegurat el ministre. "El consell de ministres ha acordat crear una filial entre Adif i SNCF per crear una empresa que gestioni aquest tram", ha detallat. 

Aquesta decisió arriba després que la concessionària del Pertús, TP Ferro, entrés en concurs de creditors arrossegada per un deute de 550 milions d'euros. La gestió estava en mans a parts iguals per l'espanyola ACS, de Florentino Pérez, i la francesa Eiffage, que aquest setembre no van superar el concurs.  

La banca acreditora no va acceptar el pla que les constructores van plantejar per reestructurar i abonar el deute que suportava el túnel del primer AVE transfronterer. Dilluns que ve Espanya i França firmaran l'acord pel qual els dos estats es faran càrrec de la gestió de la infraestructura.