Economia 07/12/2010

El govern espanyol fa balanç de la vaga salvatge mentre el personal de terra decideix si s'atura per Nadal

El govern espanyol fa aquest dimarts un primer balanç de l'impacte econòmic que ha tingut la vaga salvatge dels controladors que va aturar el trànsit aeri durant 24 hores i va afectar prop de 600.000 persones. Mentrestant, la coordinadora sindical estatal del personal de terra d'Aena té previst fer públic dijous el seu calendari de mobilitzacions contra la privatització d'Aena i amenaça de provocar el caos durant les festes de Nadal

2 min
Un avió s'enlaira des de l'Aeroport de Barcelona.

MadridLa coordinadora sindical estatal del personal de terra d'Aena (formada per representants de CCOO, UGT i USO) té previst fer públic aquest dijous el seu calendari de mobilitzacions contra la privatització de l'ens públic. Tenen sobre la taula la possibilitat de convocar les aturades per Nadal. S'hi afegeix l'amenaça dels pilots, que analitzen la possibilitat que el govern espanyol adopti una mesura semblant a la militarització que han patit els controladors aeris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els implicats mantenen de moment silenci i el govern no ha efectuat cap moviment per tal d'aturar les possibles mobilitzacions. La taula estatal de la coordinadora la formen cinc representants de CCOO, quatre d'UGT i tres d'USO, a banda de CGT Aena, que no té cadira però pressiona des de fora amb postures més radicals.

El ministre Blanco va apuntar diumenge que Aena ja havia obert 442 expedients a controladors aeris i va prometre que no quedarà impune cap infracció. Foment ha convocat 200 noves places de controladors. No obstant això, aprofitant els actes de la Constitució al Congrés, Blanco va fer una crida a la majoria de controladors que "són professionals" a "passar pàgina" i tornar a la taula de negociació un cop s'aixequi l'estat d'alarma.

La crisi provocada pels controladors tindrà aquest dijous un episodi important. D'una banda el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, compareixerà al Congrés per explicar els motius que el van dur a militaritzar els controladors i a declarar l'estat d'alarma. El president va assegurar aquest dilluns que les mesures adoptades havien estat encertades, com ho demostra el fet que la crisi es va resoldre en 24 hores.

Possible pròrroga de l'estat d'alarma

La pròrroga de l'estat d'alarma és una de les possibilitats que hi ha sobre la taula. Si el govern creu que és convenient, la mesura s'aprovaria al consell de ministres del 17 de desembre i se sotmetria al criteri del Congrés dels Diputats, que l'adoptaria en una votació el 29 de desembre.

D'altra banda aquest dijous comencen a declarar a Madrid els controladors citats per la fiscalia, que els podria imputar un delicte de sedició. Malgrat tot, fonts de la fiscalia ja han apuntat que no actuarà per la via del codi penal militar sinó per la via ordinària, perquè de moment no hi ha constància que cap controlador se saltés les seves obligacions un cop es va militaritzar el control aeri.

D'acord amb això, els controladors podrien ser condemnats a penes d'entre tres mesos i tres anys de presó en els casos lleus, i fins a vuit anys en els casos greus. El govern espanyol diferencia entre els "instigadors" i els "coaccionats" i segons el ministre de Foment, José Blanco, el nucli actiu de la vaga salvatge devien ser 500 dels 2.400 controladors.

stats