Economia 24/07/2012

La borsa cau un 3,58% i la prima de risc tanca en 638 punts bàsics

La pressió per a Espanya revifa i la rendibilitat del bo espanyol a deu anys s'enfila al 7,61%. L'íbex perd els 6.000 punts per primera vegada des de 2003

Ara
2 min

BarcelonaLa borsa espanyol ha tornat a viure una jornada negra al caure l'Íbex un 3,58% i perdre així els 6.000 punts. Tot i la prohibició ahir de les operacions a curt, el selectiu espanyol ha tancat en els 5.956 punts, un nivell al que no arribava des de l'any 2003.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els valors que més han patit la desconfiança dels inversors han estat Acciona, que ha perdut un 9,34%, Mapfre, amb una caiguda d'un 8,29% i Repsol, que ha caigut un 7,16%.

Per altra banda, els pocs valors que han pujat han estat encapçalats per Indra, amb un increment del 4,51%, Banc Sabadell, que ha guanyat un 3,56%, i Grifols, que ha pujat un 3,51%.

A Europa, les borses han viscut una sessió de caigudes marcades per la noticia que l'agència de qualificació Moody's havia posat la triple A d'Alemanya en perspectiva negativa. Frankfurt ha perdut un 0,5%, Paris un 0,9%, Milà un 2,7% i Londres per un 0,6%.

Nou rècord de la prima de risc

La prima de risc espanyola també ha reflectit els dubtes sobre l'economia espanyola i ha tancat en els 638 punts bàsics, un nou rècord històric i el quart en els darrers quatre anys. L'augment es deu sobretot a l'increment de la rendibilitat del bo espanyol a deu anys, que ja es paga al 7,62%. La distància amb la prima de risc d'Irlanda, un dels països rescatats, s'escurça a 59 punts.

Tot i que en l'obertura de la sessió d'aquest dimarts, la prima ha començat a la baixa (sense abandonar, però, la barrera dels 600 punts), la pressió ha revifat a mesura que avançava la jornada.

La col·locació de més de 3.000 milions del Tresor a l'interès més alt des del novembre tampoc ha ajudat a calmar les tensions sobre Espanya, que ha pagat un interès del 2,65% per les lletres a tres mesos i del 3,95% per les de sis mesos.

La por que Espanya no sigui capaç de tirar endavant sense l'ajuda del Banc Central Europeu (BCE) i es vegi abocada a un rescat sobrevola aquesta setmana els mercats, tot i que el ministre Luis de Guindos descartés dilluns que Espanya demani el rescat total a Europa.

stats