Economia 25/09/2013

Les ofertes falses de feina suposen una de cada quatre estafes a internet

Els estafadors busquen obtenir informació del candidat per revendre-la a un tercer i, en el pitjor dels casos, prendre-li diners

Ara
2 min

BarcelonaLes estafes laborals estan creixent a internet. Les ofertes de feina falses suposen ja un de cada quatre fraus que es detecten, segons les dades de l'Instituto Nacional de Tecnologías de la Comunicación (Inteco) que Adecco ha recollit en un comunicat aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es detecten una gran varietat d'enganys, fets a mida per a cada perfil professional, explica Adecco. L'objectiu dels estafadors és, en el pitjor dels casos, obtenir diners de l'estafat, així com informació financera o personal que després poden vendre a tercers.

Algunes d'aquestes ofertes fraudulentes demanen als candidats diners per cobrir unes sospitoses despeses per a tràmits administratius i certificats mèdics. "És un requeriment que mai es demana en un procés de selecció habitual", insisteix Adecco.

Altres pistes per detectar possibles enganys són els casos en què es requereix a qui busca feina trucar a un telèfon associat a una línia de les que tenen cost addicional −no un número fie o mòbil corrent−, o bé l'enviament de missatges de text a la suposada empresa.

També cal desconfiar quan el requisit previ a una feina és pagar-se un curs de formació −de vegades, de milers d'euros− o bé quan el que s'ofereix és que compris uns productes a una empresa per després revendre'ls −el que es coneix com a venda piramidal.

L'exposició a aquests tipus de fraus és alta, ara que s'ha generalitzat la recerca de feina 'online'. Adecco recomana fer-ho només "en webs fiables" i desconfiar quan es presenta una oferta "miraculosa" en què el sou que s'ofereix és molt més alt que la mitjana del sector.

Així, insta els candidats a analitzar molt bé l'oferta abans d'inscriure-s'hi i donar les dades personals, un requisit previ que es demana en la majoria de casos.

stats