ECONOMIA
Economia 27/11/2010

Els estanquers francesos amenacen amb bloquejar la frontera amb Espanya

El sector tem la caiguda de vendes, ja que a Espanya un cartró de tabac pot costar 20 euros menys

Efe
1 min

BarcelonaEls estanquers francesos han amenaçat amb tancar la frontera amb Espanya durant diversos dies com a protesta per l'aixecament de les restriccions a la compra de tabac a la Unió Europea (UE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president dels estanquers de la regió de Midi-Pirineus, Gérard Vidal, ha assegurat que bloquejaran el trànsit de turismes procedents o en direcció a Espanya a la frontera del Pertús, al sud-oest del país, durant tots els diumenges del mes que ve.

El sector retreu al govern que aixequi les limitacions a la compra de tabac a l'estranger, fins ara restringida a un màxim de cinc cartrons. La desició, adoptada a petició de la Comissió Europea, pot provocar un descens de les vendes dels estancs francesos propers a les fronteres de països que tenen preus més baixos.

A Espanya un cartró de tabac pot costar fins a 20,5 euros menys que a França, per la qual cosa els francesos demanen una harmonització dels preus a tot el territori comunitari.

Els estanquers critiquen al govern que obri la porta a una venda més barata després d'haver promogut la pujada de preus a França per lluitar contra el tabaquisme.

L'executiu s'ha defensat assegurant que estan obligats a fer-ho perquè Brussel·les no ha donat opció. "Hi ha decisions que no agrada prendre a un responsable públic. Estem obligats a fer-ho perquè si no França serà condemnada per la Cort de Justícia", ha afirmat el ministre de Sanitat, Xavier Bertrand.

stats