Economia 30/10/2012

"La llei estatal de comerç preval sobre l'autonòmica", segons el ministeri d'Economia

El ministeri espanyol d'Economia reacciona després que la Generalitat hagi aprovat aquest dimarts un decret llei per intentar blindar els horaris comercials a Catalunya

Ara
1 min

Barcelona"La llei bàsica estatal en matèria de liberalització d'horaris comercials preval per sobre de l'autonòmica", segons han comunicat fonts del ministeri d'Economia aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquestes paraules el ministeri respon al portaveu del govern de la Generalitat, Francesc Homs, que ha assegurat que, en tractar-se d'una "competència exclusiva" de la Generalitat, el decret català aprovat aquest dimarts per controlar l'obertura dels comerços a Catalunya passa per damunt de l'estatal.

La Generalitat, amb aquesta aprovació, ha volgut diferenciar-se i blindar-se del model d'horaris comercials liberalitzadors impulsat pel govern de Mariano Rajoy.

El decret català preveu que es puguin obrir un total de vuit diumenges i festius i estableix en 12 hores el màxim que els establiments poden romandre oberts. A més, es manté la prohibició als establiments de fer cap activitat entre deu de la nit i set del matí i l'obligatorietat de tancar a les vuit del vespre els dies 24 i 31 de desembre.

D'altra banda, els comerços no estaran autoritzats a obrir el diumenge i el dilluns de Pasqua, l'1 de maig, el 24 de juny (també el 23 de juny si cau en diumenge), l'11 de setembre i el 25 i el 26 de desembre. Els ajuntaments podran sol·licitar canvis en quatre ocasions com a màxim.

Les mateixes fonts del ministeri han apuntat que la secretaria d'estat de Comerç va comunicar aquest juliol al conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que havia recollit un informe dels advocats estatals sobre el reial decret llei de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària de foment de la competitivitat. Aquest decret llei (20/2012 de 13 de juliol) va ser convalidat posteriorment pel Congrés dels Diputats i conclou que "la llei bàsica estatal preval sobre l'autonòmica".

stats