Crisi del deute
Economia 16/08/2011

França i Alemanya proposen implantar la taxa Tobin i canviar les constitucions dels 17 països de l'euro

Els estats tindran un sostre de deute obligatori i es crearà un govern econòmic europeu

Redacció
1 min

París p { margin-bottom: 0.21cm; } Merkel i Sarkozy han comparegut aquesta tarda per anunciar que França i Alemanya proposaran la creació d'un govern econòmic per la zona euro, un canvi en les constitucions dels 17 estats membres i la implantació d'una taxa per a les transaccions financeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Angela Merkel i Nicolas Sarkozy han acordat aquests tres punts:

1 - La creació d'un govern econòmic per tota la zona euro que estarà presidit per l'actual president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy. El nou govern econòmic serà escollit per tots els estats membres de la UE cada dos anys i mig.

2 - Un canvi en les constitucions dels 17 països membres de la zona euro per a que incloguin un límit sobre el deute i el dèficit que cada país pot tenir. Aquest canvi en les constitucions s'hauria de fer abans de l'estiu de l'any que ve.

3 - La creació d'una taxa sobre les transaccions financeres, coneguda com a taxa Tobin.

A més, tots dos mandataris han aprofitat la compareixença davant dels mitjans per expressar la seva oposició a la creació del eurobons com a mesura per afrontar la crisi del deute i financera de la zona euro. "No crec que els eurobons ens puguin ajudar en una situació com aquesta" ha indicat Angela Merkel durant la roda de premsa a París. El president francès també ha fet referencia a la mesura i ha explicat que els eurobons podrien posar "en una greu situació de perill" als països més ben situats i no haurien de ser més que el resultat d'un procés d'integració a Europa.

stats