L'excúpula del Penedès s'ofereix a tornar les pensions milionàries per evitar la presó

Els quatre exbanquers van cobrar 28,6 milions d'euros en concepte de jubilacions, presumptament de forma irregular

L'exdirector general de Caixa Penedès Ricard Pagès i els exdirectius Santiago Abella, Joan Caellas i Manuel Troyano volen tornar els 28,6 milions d'euros que es van embutxacar en concepte de pensions per evitar ingressar a presó.

Els quatre exbanquers es troben en ple procés judicial davant l'Audiència Nacional, que els acusa d'haver-se atorgat de manera irregular fins a 31,6 milions d'euros en plans de pensions i diferents pòlisses, fet que suposa un delicte societari continuat d'administració deslleial. Davant d'aquesta acusació els exdirectius van defensar la legalitat d'aquestes retribucions i van al·legar que amb elles van equiparar les seves condicions a les de la resta de treballadors.

Ara els acusats intenten evitar l'ingrés a presó reconeixent els fets i reparant el dany ocasionat, per la qual cosa haurien de tornar a l'entitat els 28,6 milions que es van arribar a embutxacar per les seves jubilacions.

Tot i això, la Fiscalia Anticorrupció sosté que els acusats van arribar a signar pòlisses d'assegurances per engrossir aquestes pensions fins als 31,6 milions, i mantindrà la seva petició de tres anys i mig per a Ricard Pagès i de tres anys per a la resta d'exdirectius per un delicte d'administració deslleial i un altre d'apropiació indeguda.

El fiscal considera Ricard Pagès el cervell de la trama i assenyala que va aprofitar el seu "poder omnímode" per dissenyar una estratègia a llarg termini destinada a garantir-se ell i els seus col·laboradors més pròxims un "desproporcionat guany patrimonial" a costa de l'entitat.

L'estratègia passava perquè els quatre exdirectius poguessin cessar dels seus llocs de treball per qualsevol motiu una vegada Caixa Penedès s'integrés en el grup BMN, per això van plegar voluntàriament el 2011.

D'acord amb les pòlisses contractades, Pagès tenia dret a cobrar 11,6 milions; Abella 5,7; Jorba 3,3 milions; Troyano 6,16 milions, i Caellas 4,8 milions. Tot i això, els dos últims van ser acomiadats de l'entitat i no van poder cobrar la totalitat d'aquestes pòlisses.