IMMOBILIARI
Economia 13/02/2011

País Valencià i Catalunya lideren el rànquing d'execucions hipotecàries

Catalunya va arribar a les 14.007 execucions hipotecàries en els nou primers mesos del 2010, a causa de l'agreujament de la crisi econòmica.

Efe
2 min

MadridEn el conjunt d'Espanya, el nombre d'execucions hipotecàries va augmentar una mica més d'un vuit per cent fins al mes de setembre i va arribar als 71.187 casos, el triple que en tot el 2007, abans que comencessin els problemes econòmics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així es recull en la informació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) detallada per tribunals de justícia corresponent als tres primers trimestres de l'any passat, que constata que només tres autonomies -Pais Valencia, Catalunya i Andalusia- agrupen gairebé la meitat dels embargaments hipotecaris.

Entre gener i setembre, els jutjats espanyols van rebre 71.187 sol·licituds, el 8,06 per cent més que en el mateix període del 2009.

Les execucions hipotecàries, que reclamen sobretot les entitats financeres i que afecten tant particulars com empreses, van arribar al seu màxim nivell en el primer trimestre del 2010, quan es van comptabilitzar 27.561 demandes.

Gairebé una de cada cinc sol·licituds d'execució hipotecària de les registrades entre el gener i el setembre es va presentar al Pais Valencia, que, amb 14.086 casos, lidera el rànquing autonòmic a falta de l'últim trimestre de l'any.

Li segueix molt de prop Catalunya, amb 14.007; Andalusia, amb 13.242, i Madrid, amb 8.078. On menys embargaments hipotecaris s'han demanat ha estat a La Rioja (486), Navarra (521) i Cantàbria (528).

Ja el 2009 es va registrar una xifra rècord de reclamacions a tot Espanya, amb 92.632 en tot l'any, un 59 per cent més que el 2008, any en el qual la crisi es va desencadenar en tot el seu apogeu i en què es van duplicar els casos.

Amb les demandes d'execució per impagament d'hipoteca es permet que les entitats financeres o altres creditors subhastin el bé (normalment un habitatge o un edifici) per recuperar els imports prestats més els interessos.

El CGPJ, el màxim òrgan de govern dels jutges, ha avisat en repetides ocasions que les estadístiques no donen la "idea real" de tots els immobles que s'estan executant als jutjats, perquè una única petició pot comportar la subhasta de diversos béns, de manera que "pot ser encara més alarmant l'increment detectat".

Diverses sentències dictades en les últimes setmanes han posat en dubte el procediment legal per saldar el deute hipotecari a Espanya, que estableix que la mera entrega de l'habitatge no és suficient si la seva venda o subhasta no arriba a la quantitat prestada.

stats