Economia 17/09/2019

L'exportació de contenidors des del port de Barcelona cau un 4,6% fins a l'agost

El tràfic total de mercaderies augmenta un 0,8%

Xavier Grau
2 min
El port de Barecelona encara una etapa de projecció internacional amb la construcció de la nova terminal de contenidors al moll Prat, però topa amb la falta de connexió ferroviària d'ample europeu.

BarcelonaL'alentiment del ritme de les exportacions catalanes i espanyoles ja es nota al port de Barcelona. L'exportació de contenidors plens des del gener fins a l'agost va arribar als 474.812 TEU (un TEU equival a un contenidor estàndard de 20 peus), amb un descens del 4,6% respecte al mateix període de l'any anterior.

Malgrat aquest descens de les exportacions de contenidors, el tràfic total va arribar als 2,28 milions de TEU, xifra que significa un augment de l'1,3%. Aquest increment cal atribuir-lo a l'augment de les importacions, que amb 403.731 TEU van augmentar un 3,7%.

La Xina continua sent el primer soci comercial del port de Barcelona, amb 229.984 TEU, un 4,4% més. Els creixements més elevats dels intercanvis s'han produït amb l'Aràbia Saudita (+11,4%), el Japó (+7,2%), Egipte (+6,2%), els Estats Units (+5,5%) i Turquia (+4,8%).

Tot i el descens de les exportacions en contenidors, el tràfic total de mercaderies al port de Barcelona continua marcant rècords i ha assolit els 46,35 milions de tones en els vuit primers mesos de l'any, xifra que és un 0,8% superior al mateix període de l'any anterior.

Entre els tràfics de mercaderies destaca la pujada del 6,4% dels líquids a granel, especialment pel creixement dels hidrocarburs (12,5% més de gasoil; 2,2% més de gas; 157,2% més de biocombustibles, i 30,7% més d'olis i greixos), mentre que s'ha registrat un descens del 2,6% en els sòlids a granel.

Pel que fa a les autopistes del mar, camions i remolcs que s'embarquen per treure'ls de la carretera, i que uneixen Barcelona amb Itàlia i el nord de l'Àfrica, s'ha produït un descens d'un 1,6% respecte al mateix període de l'any passat i s'han quedat en el transport de 278.472 unitats de transport intermodal.

Més passatgers

Respecte al trànsit de passatgers, en els vuit primers mesos han passat pel port 3,16 milions, un 5,4% més que el mateix període de l'any passat. Els viatgers de línies regulars han augmentat un 5,3%, mentre que els de creuers han pujat un 5,4%.

stats