Les exportacions catalanes cauen un 3% arrossegades per l'automòbil

El dèficit comercial es dispara un 32% per l'augment de les importacions

El gener va ser un mal mes per a les exportacions catalanes. Les vendes a l'exterior de les empreses del país van caure al primer mes de l'any un 3%, arrossegades per les males dades de vendes de les companyies automobilístiques. Aquest sector, que representa gairebé un 15% del total de les exportacions catalanes, el tercer en importància, va perdre un 19,7% de la facturació, en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. 

L'avenç de les vendes de productes químics, que continuen sent el primer sector exportador, amb una quota del 28,6% del total, i que van incrementar la facturació en un 6% no van ser capaces de compensar el llast dels cotxes. Tampoc ho van poder fer els béns d'equipament, que representen gairebé un 20% de les exportacions i van incrementar les vendes a l'exterior un 7,3% interanual, segons les dades que ha publicat aquest dilluns el ministeri d'Economia.

Tot i les males dades, Catalunya continua sent la primera comunitat exportadora de l'Estat, amb un 25,3% del total. Però les vendes a l'exterior de les empreses del principat van perdre quota al gener, perquè mentre a Catalunya es produïa aquest descens de les vendes del 3%, al conjunt de l'Estat les exportacions van pujar un 2,1%. En termes absoluts, el valor de les exportacions catalanes va ascendir als 4.617,3 milions d'euros.

Les importacions, per la seva banda, van tenir un comportament inversament proporcional al de les vendes a l'exterior, i van augmentar un 3% i es van situar en els 5.877,6 milions. Així, el dèficit comercial (la diferència entre importacions i exportacions) va créixer un 32,8% respecte al gener de l'any anterior i es va situar en els 1.260,3 milions d'euros.

Al conjunt de l'Estat, el dèficit comercial va caure en termes interanuals, perquè les exportacions van créixer més que les importacions, que també van augmentar, però un lleuger 0,8%. D'aquesta manera, el dèficit comercial espanyol va caure un 8,1% en termes interanuals, fins als 2.386,6 milions d'euros en el primer mes de l'any.