Economia 14/03/2016

Les exportacions catalanes creixen, però es concentren en les empreses més grans

Les cambres centraran els esforços en els mercats de l'Àfrica i el Pròxim Orient

Xavier Grau
2 min
El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, a l'acte de presentació del PAI a la Cambra de Barcelona.

BarcelonaLes empreses catalanes van batre rècord d'exportacions el 2015. Gairebé 64.000 milions d'euros, que suposen el 25,5% del total d'exportacions espanyoles. Una dada positiva, perquè des del 2009 s'ha anat batent el rècord d'exportacions any rere any i s'ha revertit la pèrdua de pes que tenien en el conjunt del comerç exterior de l'Estat. Però la part negativa és que l'exportació catalana es concentra en les empreses més grans, segons ha reconegut aquest dilluns el director d'Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Ramon Rovira.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades que ha ofert Rovira en la presentació del pla d'acció internacional (PAI) de les cambres catalanes, gairebé la meitat (46,8%) de les exportacions catalanes depenen de només 100 empreses. Una concentració en poques mans molt superior a la del conjunt de l'Estat, on les 100 primeres empreses tenen el 37,5% de les exportacions.

La part positiva és que augmenta el nombre d'empreses catalanes que exporten regularment béns i serveis per valor de més de 50.000 euros. Des del 2012 han crescut un 10% el nombre d'aquestes empreses exportadores, en passar de 6.481 el 2012 a 7.185 el 2015.

Un altre element positiu, segons Rovira, és la diversificació de mercats amb menor dependència de la Unió Europea (UE) i la concentració en sectors industrials clau. Així, les exportacions a la zona euro van baixar del 58,3% del total el 2009 al 52,3% el 2015, mentre que van guanyar pes les exportacions a l'Europa que no és zona euro –del 18,5 al 19,4%–, a Amèrica –del 8,3 al 10,3%–, Àsia –del 7,3 al 10,1%– i l'Àfrica –del 5 al 6,2%.

Per tant, mercats més diversificats, i a més, alguns sectors clau guanyen pes en les exportacions, com la indústria de l'automoció –passa del 15% del total el 2009 al 17,1% el 2015–, la química –del 15,4 al 17,1%– i els productes alimentaris –del 9,5 al 10,2%–, mentre que manté la quota en el 7% la indústria farmacèutica i cau lleugerament –del 6,7 al 6,3%– la indústria de fabricació de maquinària i béns d'equipament.

Objectiu estructural

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha expressat el suport del Govern al PAI de les cambres perquè considera estratègica la internacionalització de les empreses catalanes, no només amb exportacions, sinó també amb implantacions que els permetin convertir-se en autèntiques multinacionals.

El conseller ha destacat que cal que "l'exportació deixi de ser puntual i passi a ser estructural", i en aquest sentit ha animat les empreses que les vendes a l'exterior no siguin una "resposta conjuntural davant la crisi, sinó un objectiu estructural". Baiget ha expressat que l'estratègia econòmica del Govern passa per la internacionalització, la innovació i la promoció de la indústria.

Per la seva banda, el president de la comissió d'internacionalització de la Cambra, Pau Relat, ha qualificat de prioritari aconseguir que les petites i mitjanes empreses exportin i s'internacionalitzin. "Si el 70 o el 80% de les empreses no exporten tenim un problema estructural", ha indicat Relat, que ha advocat perquè les pimes no es limitin només a vendre a l'estranger i les ha animat que s'hi implantin.

El PAI, que l'han presentat el president de la comissió d'internacionalització del Consell de Cambres, Isaac Sanromà, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, concentrarà aquest any bona part de les seves accions a l'Àfrica i el Pròxim Orient. El PAI constarà de 64 accions d'internacionalització, amb unes missions que es duran a terme a 95 països i en les quals es preveu que participin prop de 500 empreses catalanes.

stats